Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Nema povratka na 100 dolara za barel do 2020.”

nafta

Povratak sirove nafte na 100 dolara za barel neće se dogoditi do kraja ovog desetljeća, smatra Ole Hansen, rukovoditelj za sektor roba u Saxo Banci. Evropska referentna crna sirovina kreće se trenutno oko 47 dolara za barel, a primjerice u junu prošle godine bila je na oko 112 dolara za barel.

Poremećaj u ponudi i potražnji posebno se prati posljednjih godinu dana, naročito nakon što su članice OPEC-a učvrstile svoju strategiju ponude, no mnogi ulagači i dalje čekaju trenutak povratka na trocifren broj. Čak su, primjerice, i Rusija i Venezuela u svojim budžetskim projekcijama, sasvim razumljivo, isplanirale više cijene od onih koje prevladavaju danas. Više cijene su na koncu bile normalno stanje stvari u posljednjih pet godina, no to očito više nije tako, navode iz Saxo Banke.

“Vrlo su male mogućnosti da ćemo prije 2020. zabilježiti povratak cijene sirove nafte, osim ako se ne dogodi stalni i snažni rast potražnje. U tom slučaju cijene će se povećati kako bi se privukao apetit za investicije u naftnim kompanijama koje su morale rezati troškove tokom posljednjih godina”, kaže Hansen i smatra da se ulagači koji računaju na rast cijena mogu nadati cijeni od 50 dolara za barel, kao najboljoj mogućoj opciji u kratkoročnom smislu.

Cijena će ostati kakva jest sve dok se ne ukažu znakovi smanjenja proizvodnje i potvrda da trenutna tržišna previranja neće utjecati na očekivanja o rastu potražnje, naročito iz država kao što su Kina i Indija. Vjerujem da će posljednji snažni oporavak utjecati na ulagače na finansijskom tržištu te da će smanjiti svoje ‘short’ pozicije za neku novu rasprodaju, pri čemu će se onda Brent nafta kretati na oko 45 do 50 dolara za barel. No, prije samo dvije sedmice, Brent nafta bila je blizu 40 dolara za barel.

“S obzirom na trenutnu nestabilnost na tržištu naftom, test od 40 dolara za barel ne može se izostaviti iz planiranja, ali ipak mislim da je taj scenarij manje moguć bez obzira što se u sljedećih nekoliko mjeseci mogu očekivati niske razine jer ulazimo u sezonu niske potražnje za preradu”, napominje Hansen i pojašnjava da ulagači u svojim analizama mogu vidjeti da su fundamentalni podaci slabi, za razliku od poboljšanih tehničkih izgleda nakon nedavnog oporavka. Iako je volatilnost smanjenja, i dalje je prisutna te je u takvim uvjetima vrlo nezahvalno raditi kratkoročne, a naročito dugoročne pretpostavke, oprezan je rukovoditelj strategije za robe u danskoj investicijskoj banci.

No, ponuda i potražnja u jednom će se trenutku ustabiliti, zaključuje Hansen i navodi izvještaj američke službe Energy Information Administration (EIA) koja je u najnovijem izvještaju o kratkoročnim izgledima za tržište energenata navela da će proizvodnja u SAD-u pasti na prosječno 8,8 barela po danu u 2016., s predviđenih 9,2 za ovu godinu. U ukupnoj globalnoj slici, taj pad nadomjestit će očekivani rast u ponudi zahvaljujući novo prisutnom izvozu iz Irana.