Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obama: Rusija pravi veliku grešku sa strategijom podrške Assadu

Obama
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako Rusija pravi veliku grešku kada je u pitanju njena strategija pružanja podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obama je govorio tokom posjete jednoj vojnoj bazi u američkoj državi Maryland a tom prilikom se osvrnuo i na situaciju u Siriji.

“I dalje ćemo govoriti Rusiji da neće moći nastaviti pružati podršku jednoj strategiji koja je osuđena na neuspjeh”, rekao je Obama, te naglasio kako je predsjednik Sirije Bashar Al-Assad bombardovao i porušio sve sirijske gradove, izazvao sektaške sukobe između šiita i sunita.

Obama je podsjetio kako Rusija dugi niz godina pruža financijsku podršku i prodaje oružje Assadu, te kazao kako je prije pet godina upozorio predsjednika Rusije Vladimira Putina da ne podržava Assada. Prema njegovim riječima, njegovo odbijanje je još više pogoršalo stanje.

Dodao je da ukoliko Rusija bude željela raditi sa SAD-om i koalicijom od 60 zemalja onda bi postojala mogućnost za jednim novim političkim rješenjem na osnovu kojeg bi bio uspostavljen novi red u Siriji, što je i cilj SAD-a.