Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SDPBiH: Briselski protokol za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa

sdp

Pristajanjem na skandalozno urušavanje državnog pravosuđa, Bakir Izetbegović i Stranka demokratske akcije kapitulirali su pred antibosanskohercegovačkom politikom Milorada Dodika i Dragana Čovića – ocjena je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Ova stranka u saopćenju za javnost navodi da je Protokol o reformi pravosuđa BiH potpisan u Briselu, “neoprostiv politički potez koji za posljedicu može imati potpuni raspad državnog pravosuđa, te totalnu dezintegraciju pravnog sistema BiH, a potom i same države”.

SDP je mišljenja da je ovim protokolom Dodik dobio puno više nego je i sanjao da može dobiti s neustavnim i nezakonitim referendumom. Istovremeno, dodaje ova stranka, “nakon što mu je SDA poklonila ekonomski, na ovaj način Čović dobija i pravosudni treći entitet”.

-Ono je ujedno i konačna kapitulacija ionako popustljive, dezorijentisane i konfuzne politike Evropske unije spram rušilačkih nasrtaja Dodika na pravosudni naše države. Umjesto da država BiH dobije Vrhovni sud i time osigura jednakost građana pred zakonom, dobili smo dogovor Dodik-Čović, kojim se Sudu BiH ukida ključna nadležnost da može suditi i po entitetskim krivičnim zakonima i to uz blagoslov EU – navodi SDPBiH.

Ističe da je uspostava Vrhovnog suda BiH jedina reforma pravosuđa BiH koja svim građanima znači napredak i provedbu evropskih standarda na području BiH te poručuje da nikada neće odustati od tog cilja, i da će BiH kad tad imati svoj Vrhovni sud.

-Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH potpisima svojih ministara pravde na Briselski protokol odustali su od ove ključne reforme, te su u potpunosti prihvatili diktat Dodika, tako što su pristali na tekst zakona o sudovima BiH koji je napisan u Vladi Republike Srpske, umjesto zakona koji je godinama unazad usaglašavan na najvišim instancama BiH. Time će se trajno onemogućiti zasnivanje bilo kakve nadležnosti Suda BiH na teritoriji RS-a. Pravni sistem entiteta RS će tako de jure biti pozicioniran kao pravosuđe nezavisne države – stav je SDP-a.

Poručuje da “ova kratkovida, protudržavna i nenarodna politika koju demonstriraju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, mora biti zaustavljena” te da “konačno SDA mora prestati sa isporučivanjem svega što Čović i Dodik dogovore na štetu BiH.”

– Posebno iznenađuje i zabrinjava stav evropskih zvaničnika koji nastavljaju s praksom tolerisanja političkog šovinizma Dodika i eksperimentiranja nad građanima BiH, pristajući da se u BiH uspostavljaju presedani nepoznati u bilo kojoj evropskoj zemlji. Za razliku od njih, građani BiH će živjeti u BiH i zaslužuju da imaju pravosudni sistem kakav imaju i svi drugi građani u EU – kazali su iz SDPBiH.

To znači, navode, da pravosuđe bude nezavisno, depolitizirano, te da svi građani imaju jednak tretman na cijelom području BiH, i da je sve ispod toga, niti evropski standard, niti ono što građani BiH žele i trebaju, bez obzira šta o tome mislili Čović i Dodik.

Iz ove stranke poručuju da će građani BiH u SDPBiH uvijek imati snagu koja zna, može i hoće da se suprotstavi “takvim destruktivnim politikama koje rade na direktnoj šteti BiH.”