Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neophodne promjene imidža BiH za povoljniji ambijent za investicije

ivanic bihac

Vrijeme je da privrednici preuzmu inicijativu i nametnu ekonomske teme kao prioritetne u odnosu na politiku koja je dominantna u BiH, poručio je danas u Bihaću član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, tokom konferencije Biznis plus.

Jednodnevna konferencija Biznis plus održana je danas u Bihaću, a okupila je oko 60 učesnika iz privrede, politike i međunarodnih organizacija. Razgovarano je o temama prekogranične saradnje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sa konferencije, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poslane su poruke da je neophodno jačanje inicijativa za prekograničnu saradnju ali i stalnog pritiska na političare da omoguće uklanjanje poslovnih barijera koje bi omogućile bolji protok roba i usluga i veća ulaganja.

Konferenciji su prisustvovali i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, zamjenik šefa delegacije EU u BiH Renzo Daviddi kao i predstavnici EBRD-a, Direkcije za evropske integracije i brojni privrednici.

Ivanić je u obraćanju rekao da je vrijeme da privrednici preuzmu inicijativu i nametnu ekonomske teme kao prioritetne u odnosu na politiku koja je dominantna u BiH, te naglasio da u tom pogledu može pomoći međunarodna zajednica.

On je istakao neophodnost promjene imidža BiH, kako bi se napravio efikasniji prostor i povoljniji ambijent za investicije od kojih bi građani osjetili neposrednu korist, te izrazio nadu da će se taj proces završiti pozitivno.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni sa Srbijom, Ivanić je rekao kako je posljednjih godina došlo do značajnog povećanja aktivnosti, ali da “ima još prostora”, posebno u namjenskoj industriji.

Ljajić je podsjetio da lošu privrednu sliku u zemljama Zapadnog Balkana najbolje ilustruje podatak da je 45 posto mladih nezaposleno i da već dvije decenije vlada apatija.

“Negdje smo izgubili 20 godina i dopustili da političke teme dominiraju nad ekonomskim, što nije nikako dobro. Treba nam više saradnje i otvaranja i u tom smislu ovakvi skupovi su više nego korisni kako bismo utvrdili gdje su barijere i kako ih otklanjati”, istakao je Ljajić.

Mirko Šarović je podsjetio da je BiH do sada izgubila stotine miliona eura iz sredstava pretpristupne pomoći Evropske unije (EU) i da je na domaćim vlastima da hitno usvoje odgovarajuće akte kako se to ne bi dešavalo ubuduće.

Prema njegovim riječima, EU zemljama regiona nudi 11 milijardi eura kroz različite fondove do 2030. godine.

“Mi smo samo u 2016. godini propustili značajna sredstva iz IPA fondova. Za poljoprivredu oko 20 miliona eura, u oblasti zaštite životne sredine oko 50 miliona, a za infrastrukturne projekte oko 160 miliona”, poručio je Šarović.

Savjetnik premijera USK-a Jasmin Musić izjavio je da je cilj Vlade USK-a “otvaranje kantona putem sinergije privrede i politike.”