Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon kritika

Nestle će obustaviti prodaju svojih brendova u Rusiji

nestle ss

Švicarski proizvođač Maggija i Nescafea je više puta ponavljao da će nastaviti da prodaje Rusiji esencijalne prehrambene proizvode poput hrane za dojenčad i medicinske ishrane

Prehrambena kompanija Nestle saopćila je u srijedu da će zaustaviti prodaju nekoliko brendova, uključujući KitKat i Nesquik, u Rusiji, što je vijest koja je došla samo nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao najveću svjetsku kompaniju robe široke potrošnje zbog nastavka poslovanja u Rusiji, prenosi Reuters.

Nestle se posljednjih sedmica suočio s odgovorom potrošača, aktivističkih grupa i političara zbog toga što se nije u potpunosti povukao iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu.

Švicarski proizvođač Maggija i Nescafea je više puta ponavljao da će nastaviti da prodaje Rusiji esencijalne prehrambene proizvode poput hrane za dojenčad i medicinske ishrane.

Kompanija je ranije saopćila da je zaustavila izvoz i uvoz neesencijalnih proizvoda iz Rusije, zaustavila svako oglašavanje i obustavila kapitalna ulaganja. Također je rečeno da kompanija ne ostvaruje profit u Rusiji.

Glasnogovornik Nestlea je rekao da će kompanija sada također suspendirati veliku većinu prijeratnih trgovinskih kategorija u Rusiji, kao što su kafa i hrana za kućne ljubimce.

– Mi smo uz narod Ukrajine i naših 5.800 zaposlenih tamo – naveo je Nestle u svom posljednjem saopćenju za medije o svojim operacijama u Rusiji do sada. Izjavili su da će nastaviti da uplaćuju plate zaposlenima u Rusiji.