Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Energetski samit u Neumu

Murphy: Za BiH više nego ikad važno da osigura energetsku nezavisnost

murphy fb usaid (1)

Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne i efikasne državne institucije u kojima će lideri raditi s ciljevima da postižu rezultate. Davno je prošlo vrijeme da se svi vrate na posao- rekao je ambasador Murphy

U Neumu je počeo Energetski samit 2022. koji su organizirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), zatim Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade i Ambasada Velike Britanije u BiH.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Samit je okupio ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će na trodnevnom skupu razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.
Uoči početka samita novinarima se danas obratio i Michael Murphy, ambasador SAD u BiH, jedan je od učesnika Energetskog samita u Neumu.

Ambasador Murphy je istaknuo da je više nego ikada, u sadašnjem trenutku, važno da BiH osigura svoju energetsku nezavisnost.

-Prije tri godine predstavnici vlasti u BiH, kao i predstavnici entitetskih vlasti s predstavnicima međunarodne zajednice potpisali su zajedničku izjavu kojom su se obavezali da će se pozabaviti najvažnijim problemima u energetskom sektoru. Postignut je određeni napredak, ali nije se uspjelo u rješavanju nekih od gorućih pitanja. To uključuje neusvajanje državnog zakona o električnoj energiji što taocem drži kako sektore električne energije, tako i privredu BiH i sve ljude koji žive u njoj – kazao je ambasador Murphy.

Murphy je posebno naglasio važnost državnih institucija, kako u tranziciji energetskog sektora, tako i u postizanju drugih ciljeva.

– Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne i efikasne državne institucije u kojima će lideri raditi s ciljevima da postižu rezultate. Davno je prošlo vrijeme da se svi vrate na posao – rekao je Murphy.

On je kazao da su se bh. lideri obavezali da će povećati energetsku efikasnost što bi povećalo investicije u BiH, a s tim i broj zaposlenih.

– I u toj oblasti ostalo je puno da se uradi. SAD ostaju posvećene i dalje pružanju pomoći i podrške energetskom sektoru u BiH, to smo radili i proteklih godina. Nadam se da će se na ovoj konferenciji pokrenuti posao na koji se dugo čekalo – zaključio je ambasador Murphy.

Inače, fokus na raspravama Energetskom samitu 2022.bit će na napretku reformske agende, sigurnosti opskrbe prirodnim plinom i preduvjetima za povećanje potrošnje, ulozi žena u energetskom sektoru, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Također, razgovarat će se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Energetski samit 2022. organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.