Radnici Sarajevogasa

“Neusvajanjem izvještaja obezvrijeđen naš zajednički rad”

FNA_93728

“Iz duboke finansijske krize u kojoj smo bili 2014. kada smo poslovali sa gubitkom od 6,4 miliona KM, uspjeli smo potpuno stabilizovati poslovanje”

Predstavnici radnika KJKP Sarajevogas danas su na konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja izvještaja o poslovanju ovog preduzeća za 2017. godinu na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS.

Predsjednica Vijeća zaposlenika Andrea Vučković i predsjednik Sindikalnog odbora Sarajevogasa Ramiz Čaušević su naveli da je Sarajevogas u tom periodu, na čelu sa upravom, a uz saradnju i podršku radnika, ostvario odlične rezultate i preokret u poslovanju.

– Iz duboke finansijske krize u kojoj smo bili 2014. kada smo poslovali sa gubitkom od 6,4 miliona KM, uspjeli smo potpuno stabilizovati poslovanje, izašli iz krize, ušli u zonu rasta i razvoja, te započeli značajne strateške projekte – kazala je Vučković.

U 2017. godini, kako je istakla, ostvarili su značajno bolje rezultate od planiranih i dobit od 1,4 miliona KM. Vučković je dodala da je u 2014. gubitak iznosio 6,4 miliona KM, u 2015. godine četiri miliona KM, dok je u 2016. godine ostvarena dobit od 25.000 KM.

Naglasila je da su organi upravljanja u preduzeću u predhodnom periodu ispoštovali sve obaveze prema radnicima iz radnog odnosa.

– Radnici Sarajevogasa smatraju da je, neusvajanjem izvještaja o poslovanju od Skupštine KS, naš zajednički trud obezvrijeđen. Dajemo punu podršku organima upravljanja preduzeća, posebno direktorici Nihadi Glamoč kako bi ostvareni rezultati bili valorizirani na pravi način. Ukoliko se eventulano pokrene procedura smjene organa upravljanja, Sindikat i Vijeće uposlenika će poduzeti sve zakonom dozvoljene radnje radi zaštite interesa radnika, preduzeća i korisnika naših usluga – istakla je predsjednica Vijeća zaposlenika.

Vučković i Čaušević su naveli da su rezultati poslovanja u 2018. još bolji u odnosu na 2017. godinu, te podsjetili da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo dala obećanje da će pružiti podršku menadžmentima koji rade stručno i ostvaruju dobre rezultate u poslovanju javnih preduzeća u KS.

-Želimo vjerovati da će preovladati politika sposobnih, a ne podobnih rukovodilaca – istakla je Vučković.