Fuad Husić

Direktor Doma zdravlja KS: Reagenasa nema, morat ćemo štedjeti

2501_husic

“Bit će reagenasa s tim što ćemo poduzeti mjere štednje”

Direktor Doma zdravlja Kantona Sarajevo Fuad Husić kazao je da reagenasa, i to ne svih, ima, ali ne u dovoljnim količinama i da taj problem nije nastao prvi put.

Nakon pritužbi pacijenata da zbog nedostatka reagenasa ne mogu izvršiti analize, Husić je u izjavi za medije danas kazao da su prošle godine uputili prijedlog Zavodu zdravstvenog osiguranjs za potraživanja u iznosu više od 1.800.000 KM, ali u skladu sa finansijskim planom Zavoda taj iznos je smanjen na 1.200.000 KM.

– To znači da smo se morali prilagoditi finansijskom planu Zavoda, a potrebe stanovništva su bile mnogo veće – kazao je Husić.

Dodao je da su poduzeli niz aktivnosti, a jedna od njih su donacije. Također su donijeli i odluku za privremeno finansiranje u kojem će biti predložen plan javnih nabavki.

– Bit će reagenasa s tim što ćemo poduzeti mjere štednje – kazao je on i naveo da analize pokazuju da 75 posto pretraga nije bilo potrebno uraditi te da se neke analize rade po nekoliko puta.

U tom slučaju, kazao je on, morat će ponovo izvršiti konsultativni razgovor sa doktorima porodične medicine i doktorima specijalističko konsultativne medicine, kako da se napravi ušteda kroz rekonstrukciju ciljanih pregleda.

– To znači da doktor razmisli šta treba od pregleda nakon uzimanja anamneze i svega ostalog. Dakle, pojedinih reagenasa ima, ali to su male količine – zaključio je dr. Husić koji je danas zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo prezentirao izvještaj o poslovanju Doma zdravlja za 2017.godinu.