Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak: Najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH proces evropskih integracija

crnadak obecanje

Crnadak je rekao da je inicijativa SDA o promjeni imena Republike Srpske štetna po ukupne odnose u BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak održao je danas u Podgorici predavanje u Atlantskom savezu Crne Gore, na kojem su glavne teme bile aktuelna politička situacija u BiH, proces evropskih integracija, saradnja BiH s NATO, kao i budućnost regionalnih odnosa.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, Crnadak je rekao da je inicijativa SDA o promjeni imena Republike Srpske štetna po ukupne odnose u BiH, da je svi u Republici Srpskoj doživljavaju kao neprijateljski akt, te da značajno otežava formiranje vlasti na nivou BiH.

Crnadak je naglasio da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH proces evropskih integracija i da je oko toga postignut potpuni konsenzus. U skladu s tim i potrebom da se životna pitanja svih ljudi rješavaju što brže, Crnadak je naveo da je potrebno što prije odgovoriti na preostala pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te stvoriti neophodne uslove kako bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Šef bh. diplomatije je istakao da evropski put BiH ne smije biti talac procesa formiranja vlasti na nivou BiH i da će to biti poruka koju će prenijeti i ministrima vanjskih poslova Evropske unije, sa kojima će se sastati 1. februara u Bukureštu.

Crnadak je takođe rekao da nakon rješavanja tzv. slučaja „Sutorina” i potpisivanja Sporazuma o granici BiH i Crna Gora nemaju značajnijih otvorenih pitanja, te da je od ogromnog značaja za mir i trajnu stabilnost da regionalni odnosi na prostoru zapadnog Balkana konstantno napreduju.

– Takse od 100 posto koje su uvele vlasti u Prištini na robu iz BiH i Srbije se moraju hitno ukinuti, jer su donijele lošu atmosferu i potpuno paralizovale mogućnost razvoja odnosa u regionu – rekao je bh. ministar.

Što se tiče NATO-a, Crnadak je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da BiH uđe u MAP, kao i Strategiju spoljne politike prema kojoj se do 2023. godine saradnja BiH sa NATO definiše kao važno partnerstvo bez otvaranja pitanja punopravnog članstva.

– Zbog odluke vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske da se predomisle o podršci MAP-u, stvorena je atmosfera u kojoj je nemoguće očekivati da sadašnji saziv Savjeta ministara BiH odlučuje o aktivaciji MAP-a. Odluku o Prvom godišnjem nacionalnom programu ili će usvojiti ili će definitivno odbiti politička struktura koja formira novi Savjet ministara BiH – zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

Po završetku predavanja u Atlantskom savezu Crne Gore, Crnadak je imao kratak neformalni sastanak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem, saopćeno je iz MVP-a BiH.