Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gornji Vakuf

Niko ga nije podučavao, a danas važi za najuspješnijeg proizvođača pčelinjih matica

jusuf (1)

Za razliku od drugih pčelara, on tokom proizvodnje koristi voštane čahure, koje su prirodnije za pčele

Jusuf Petrović iz Gornjeg Vakufa važi za najuspješnijeg proizvođača pčelinjih matica na području srednje Bosne pa i šire.

Njegove matice poznate su širom BiH, a mnogi dolaze da vide njegov pčelinjak od stotinjak košnica, koji se nalazi u selu Voljice, gdje Jusuf živi.

Njegova porodica bavila se pčelarstvom i prije rata, ali je tokom agresije na BiH sve to uništeno. Jusuf je iznova počeo sa jednom košnicom, da bi se njihov broj do danas povećao na stotinu.

Od 2000. godine počeo je sa proizvodnjom pčelinjih matica, a danas su njegove matice izuzetno tražene. Za razliku od drugih pčelara, on tokom proizvodnje koristi voštane čahure, koje su prirodnije za pčele.

– Matice sam usavršio, iako je bilo veoma teško na početku, a niko me nije podučavao. Izučavao sam literaturu i učio na vlastitim greškama. Jedna matica košta 20 KM – kazao nam je Petrović.

Početak je bio težak, a oprema za ovaj vid proizvodnje dosta je skupa. Sve ga je koštalo više od 20.000 KM ukupno.

– Opremu mi je donio brat iz Njemačke. Ovaj posao zahtijeva i dosta vremena i odricanja – kaže Petrović te dodaje da su narudžbe za ovu godinu već počele i traju do juna.