Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvori iz vlade fbih

Ništa od projekta “Blok 7” u Tuzli, Kinezi krše ugovor?!

blok 7 (1)

Kako je kazao izvor iz Vlade FBiH, kineski konzorcij tražio je od „Elektroprivrede BiH“ da oni daju saglasnost za promjenu podizvođača radova, ali to se ne može uraditi bez odobrenja Vlade FBiH

Od megaprojekta izgradnje novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvjerovatnije, neće biti ništa, piše „Dnevni avaz“ pozivajući se na svoje izvore iz Vlade Federacije BiH.

Naime, Vlada FBiH obaviještena je od Uprave i Nadzornog odbora „Elektroprivrede BiH“ o tome da kineski konzorcij „Gezhouba“ traži izmjenu davno potpisanog ugovora, što nije moguće, jer ga je usvojila Vlada FBiH, saglasnost je dao i Parlament FBiH, kao i Vijeće ministara BiH. Dakle, promjena bilo kojeg detalja ugovora podrazumijevala bi ponovni proces pregovaranja i ponovno odobrenje od navedenih institucija.

Problem je nastao nakon što je svjetski poznata američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju s kineskim konzorcijem, a ugovorom su tačno precizirani i podizvođači, među kojima je upravo „General Electric“. Oprema ove američke kompanije trebala je biti ugrađena u novoizgrađeni Blok 7.

Kako saznaje Avaz, „General Electric“ se povukao i zbog pritiska iz Evropske unije, koja je zauzela stav kojim se ne podržava izgradnja bilo kakvih postrojenja koja za proizvodnju električne energije koriste ugalj.

Kako je kazao izvor iz Vlade FBiH, kineski konzorcij tražio je od „Elektroprivrede BiH“ da oni daju saglasnost za promjenu podizvođača radova, ali to se ne može uraditi bez odobrenja Vlade FBiH.

– Vlada FBiH ostaje pri izvornom tekstu ugovora koji je potpisan – pojašnjeno je.

Dobra stvar za Vladu FBiH je činjenica da je bh. strana u ovom međunarodnom ugovoru ispoštovala sve svoje obaveze. Uloženo je i 18 miliona KM za pripremne radove na terenu, a koji su završeni u roku. S druge strane, kineski konzorcij nije ušao na gradilište, probijeni su svi rokovi i oni trenutno ne mogu ispoštovati ugovor.

– Trenutno se čeka odgovor kineskog konzorcija, koji je obaviješten o ovom stavu Vlade FBiH – kazao je Avazu dobro upućeni izvor.

Kako je rečeno, Vlada FBiH već ima usvojen alternativni plan ukoliko kineski konzorcij ne bude u stanju ispuniti svoje obaveze, a što je u ovom trenutku evidentno.

Vlada FBiH, naime, namjerava uraditi remont blokova TE Tuzla i TE Kakanj.

– Remont blokova bit će urađen u roku od tri godine i za to su osigurana sredstva. To je alternativa i gašenju postojećih termoblokova, koji će prestati s radom 2023. godine – kazao je ovaj izvor.

Premijer FBiH Fadil Novalić sastao se 31. maja s ambasadorom Kine u BiH Đi Pingom.

Avaz piše da je ambasador Ping tražio je sastanak s premijerom Novalićem kako bi lobirao kod bh. vlasti da prihvate reviziju ugovora za izgradnju Bloka 7.

Ambasador je predložio da Vlada FBiH ponovo uđe u proces pregovaranja u vezi s novim uvjetima za realizaciju ovog megaprojekta, a kako kineski konzorcij ne bi ostao bez posla.

Premijer Novalić nije mogao prihvatiti ovaj zahtjev kineskog ambasadora.