Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nisu se pretrgli: Evo koliko je “dio distributera” obećao sniziti cijene goriva

gorivo-800×445

U zavisnosti od distributera, regije i vrste goriva na pumpama u Republici Srpskoj cijene nafte i naftnih derivata iznose od 2,11 do 2,29 KM, izjavio je danas nakon sjednice Vlade RS-a Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada RS-a danas je usvojila Informaciju o kretanju cijena naftnih derivata, a Gluhaković je izjavio da je dio distributera obećao da će sniziti cijene goriva za pet feninga. Prethodno su distributri imali 22 feninga marži po litri goriva.

Gluhaković je istakao da će cijene biti snižene u cijeloj RS bez obzira na to što je u regiji Bijeljine inače po 20 feninga jeftinije gorivo u odnosu na druge regije.

“Pozvaćemo na zajednički sastanak u Banjaluci Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Zlatana Vujanovića, ministra trgovine FBiH da bi našli rješenje da izađemo iz ove situacije”, kazao je Gluhaković.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je do smanjenja cijena za pet feninga došlo zbog smanjenja cijena na svjetskom tržištu ili pregovora distributera sa predstavnicima Vlade RS -a Gluhaković je rekao “i jedno i drugo”.

Na sjednici Vlade RS-a konstatovano je i da u RS-u nema monopola, a da je izuzetno važno da što više distributera robu nabavlja iz Rafinerije nafte Brod.