Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka industrijska proizvodnja u decembru pala najviše od 2009.

Volkswagen

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u decembru je pala tri posto na mjesečnom nivou, što je njen najveći pad u skoro osam godina.

Iznenađujuće slabi podaci koje je u utorak objavilo Ministarstvo privrede rezultat su posebnih faktora, a uslijedili su samo dan nakon što je objavljeno da su industrijske narudžbe u Njemačkoj u decembru ostvarile najveći rast u posljednje skoro dvije i po godine, te najavili oporavak proizvodnje na početku godine.

Pad industrijske proizvodnje za tri posto na mjesečnom nivou znatno je ispod procjena analitičara u Reutersovom istraživanju, koji su očekivali rast od 0,3 posto. To je najveći pad zabilježen nakon januara 2009.

Analitičari smatraju da su neuobičajeno hladna zima i neuobičajen učinak božićnog perioda vjerojatno bili glavni razlozi oštrog pada u decembru.

Pad je uglavnom potaknut 3,4-postotnim smanjenjem aktivnosti u tvorničkoj proizvodnji, uz posebno slabu proizvodnju kapitalnih dobara, te padom za 1,7 posto u građevinarstvu, pokazuju podaci.

Njemačka privreda porasla je u prošloj godini za 1,9 posto, najviše u posljednjih pet godina, što se zahvaljuje snažnom rastu osobne potrošnje, povećanju državne potrošnje na izbjeglice i većim ulaganjima u građevinarstvu.

Za 2017. njemačka vlada očekuje nešto slabiji rast, od 1,4 posto, zbog manjeg broja radnih dana te slabijeg izvoza.