U roku od osam godina

Njemačka namjerava da uvede cestarine širom EU

Njemacka_cesta_piqsels (1)

Po pitanju već uspostavljenih putarina u državama članicama, one će biti ujednačene za sva vozila izuzev minibusa i autobusa – navodi se u dokumentu

Njemački ministar saobraćaja Andreas Scheuer namjerava otvoriti put za krovne cestarine širom Njemačke i Evrope tokom njemačkog predsjedanja Evropskom unijom, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Reuters imao uvid u srijedu.

U roku od osam godina, skoro sva vozila na autoputevima, uključujući kamione s prikolicama, kombije i automobile, morala bi plaćati cestarinu, sudeći po nacrtu direktive o putarinama upućenom EU.

– Po pitanju već uspostavljenih putarina u državama članicama, one će biti ujednačene za sva vozila izuzev minibusa i autobusa – navodi se u dokumentu koji Scheuer želi da njemački ministri odobre u srijedu.

To bi označavalo prvi njemački zvanični prijedlog tokom njenog predsjedanja blokom koje je počelo 1. jula i traje do kraja godine.

Neimenovani vladini zvaničnici izjavili su, ipak, Reutersu kako neki njemački ministri žele da drže taj projekat „na čekanju“ iako se cestarina koja se naplaćuje zbog pređene distance u širokoj javnosti smatra mjerom pomoći u zaštiti klime.