Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kad se plaća budžetskim parama

Donirani dezinfekcioni tunel vrijedi 918 KM, a kupuje se i za 10 hiljada KM!

dezinfekcioni tuneli (1)

U donaciji UAE koja je na Sarajevski aerodrom sletjela 27. maja nalazi se 40 respiratora, 100 hiljada testova na korona virus, 25 hiljada zaštitnih odjevnih kompleta… oprema i dan danas stoji uskladištena

Nakon proglašenja pandemije brojne privatne firme donirale su medicinsku i opremu za bolnice. Prema spisku UIO evidentirano je 390 prijava donacija za koju su donatori oslobođeni plaćanja poreza. Madraci, viziri, maske, rukavice, ali i respiratori i testovi – uz svaku donaciju naznačen je primalac i mjesto isporuke, piše Žurnal.info.

Na listi donirane robe nalaze se i dezinfekcioni tuneli, ali po znatno nižim cijenama od onih koje su institucije u BiH kupovale u tom istom periodu. Samo su općine u KS dezinfekcione tunele plaćale između 7 i 10 hiljada KM. Vrijednost dezinfekcionih tunela doniranih Domu zdravlja u Lukavcu i ambulanti Doma zdravlja Bijeljina u Janji, koju je prijavio donator bila je po 918 KM!

Tako je Općina Centar kupila dva tunela od firme Grizelj, jedan vrijedan 7.500 KM bez PDV-a, drugi oko 6 hiljada. Dva puta kupljena su i dezinfekciona sredstva za tunele vrijedna ukupno 12 hiljada KM.

Dezinfekcioni tuneli donirani su i Doboju, Olovu, Gračanici i Goraždu. Cijena jednog – 1.300 KM.

Donirani su i respiratori, uprkos tvrdnjama umiješanih u afere oko nabavke za FUCZ da se skoro nisu mogli naći na tržištu. I ovi, donirani, bili su znatno jeftiniji od onih koje je kupila Srebrena malina. FUCZ je 100 respiratora nabavljenih preko Srebrene maline koštalo 10,5 miliona KM. Tačno je da su u tu cijenu uključeni i troškovi prevoza i druge dadžbine, ali je cijena i dalje previsoka.

Tešanjskoj bolnici u maju su donirana dva respiratora, svaki vrijedan oko 12 hiljada KM. Aparati donirani drugim bolnicama vrijedni su od 6 do 12 hiljada KM.

Nevesinje, Doboj, Trebinje, Stanari, Banja Luka, Foča, Konjic – od istog donatora dobili su sanitetska vozila vrijedna oko 65 hiljada KM.

Medicinsku i nemedicinsku opremu donirale su i općine i gradovi, ali za razliku od privatnih kompanija i pojedinaca, nisu ih plaćale od svog nego od budžetskog novca. Valjda zbog toga nisu ni imali potrebu da budu posebno štedljivi pa su, mjeseci iza nas su pokazali, izdašno plaćali robu svojim od ranije poznatim poslovnim partnerima.

DONACIJA EVROPSKE UNIJE

U okviru donacija Evropske unije BiH u borbi protiv korona virusa sredinom jula uručena je medicinska oprema vrijedna 1,3 miliona eura: 28 respiratora, 20 ultrazvučnih aparata i 2.000 pulsnih oksimetara. To je dio pomoći vrijedne sedam miliona eura, koliko je EU predvidjela u ovom trenutku za donacije medicinske opreme BiH.

Proteklih par mjeseci EU je donirala respiratore KCUS-u, bolnicama u Zenici, Mostaru i Trebinju. Zaštitnu opremu donirala je i Ambasada SAD-a u BiH, bečki Caritas, a Kina je donirala šest respiratora i 420 hiljada komada medicinske i zaštitne opreme za medicinske radnike u BiH.

Tako to izgleda kada nabavlja i pomaže EU: domaći predstavnici institucija imaju samo jednu obavezu – slikati se sa preuzetom donacijom i rukovati sa šefom delegacije EU u BiH Johanom Satlerom. Zna se odakle je, koliko je vrijedna i kome odlazi donirana roba. I najvažnije, tačno se zna “šta je u paketima”.

U suprotnom – brojni problemi prate podjelu pomoći, o čemu svjedoči slučaj pomoći koju je BiH dobila još krajem maja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do danas bh. institucije nisu uspjele da riješe administrativne prepreke i podijele pomoć.

RESPIRATORI U SKLADIŠTU

U donaciji UAE koja je na Sarajevski aerodrom sletjela 27. maja nalazi se 40 respiratora, 100 hiljada testova na korona virus, 25 hiljada zaštitnih odjevnih kompleta, po 150 hiljada pari rukavica i zaštitnih maski, hirurške maske, viziri, zaštitne naočale…

Na aerodromu je donaciju primila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, naglasivši da je za njenu podjelu nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH. Samo nekoliko dana prije nego što će se sa pozicije državnog ministra sigurnosti povući Fahrudin Radončić. Koordinaciono tijelo napustio je ranije.

Iako je od tada prošlo skoro dva mjeseca oprema nije podijeljena. Treba li ili ne dozvola Agencije za lijekove, ko će i kako podijeliti pomoć, u čijoj je nadležnosti – Ministarstva sigurnosti ili Ministarstva civilnih poslova… sve su to navodni problemi zbog kojih se koči podjela pomoći.

Vijeće ministara BiH raspoređuje opremu po odluci – 62% za Federaciju, 38% za RS a po 0,5% entiteti dodjeljuju Distriktu Brčko.

Prije nekoliko dana Ministarstvo civilnih poslova zatražilo je provjeru uzoraka ove donacije i saopćilo kako “ubrzano radi” na pripremama za njenu distribuciju. Od Aerodroma su zatražili provjeru temperaturnog režima skladištenja donacije jer se brisevi i podloge moraju skladištiti u tačno određenim uslovima. Stotinu uzoraka poslano je na KCUS kako bi se potvrdila njihova ispravnost.

Nisu donirani nego kupljeni, ali u skladištu su i dalje sporni respiratori koje je nabavila Srebrena malina. O razlozima zbog kojih nisu podijeljeni pisali smo i ranije – Federalni krizni štab tražio je od Agencije upis u registar medicinskih sredstava, Agencija tvrdi da on nije ni potreban, dok Institut za vještačenje ipak očekuje da kupac bude upisan u registar prometnika medicinskom opremom.

KAKO SU RASPOREĐENI TESTOVI

Dok se čeka podjela donirane i kupljene opreme, klinički centri upozoravaju da im nedostaju testovi i respiratori. UKC Tuzla zvanično je zatražio 25 respiratora, iz Ze-do kantona upozoravaju da testova skoro više i nemaju.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite testovi koje su nabavili raspoređeni su na sljedeći način: KCUS – 102.800, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” – 4.000 testova; Sveučilišna klinička bolnica Mostar – 38.000; Klinički centar u Tuzli – 39.800 testova i Kantonalna bolnica Zenica – 5.400 testova.

Za testove dopremljene u BiH putem međunarodne pomoći za borbu protiv koronavirusa u količini od 1.000 komada, Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio je zaključak od 21.04.2020. godine kojim Federaciji BiH ustupa kompletnu količinu doniranih sredstava i opreme Republike Slovenije jer je ukupna količina testova iz donacije Turske po Odluci Vijeća ministara (set od 1.000 komada) pripao Republici Srpskoj. Kako set od 1.000 testova nije bio djeljiv ustupljen je kompletan Republici Srpskoj. Svi raspoloživi testovi su isporučeni referentnim laboratorijama.

Tešanj, koji je jedno vrijeme bio žarište zaraze, nije dobio nijedan test, već su 1.000 komada posudili od KB Zenica.

https://www.facebook.com/747053091978616/videos/941875066330295