Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

garancija za obuku

Njemačka uvodi novu obavezu za nezaposlene

radnici u njemačkoj
FOTO: MAGO/Arnulf Hettrich/Pixsell
Ilustracija

Prema predviđanjima, uz pomoć garancija za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 novih kvalificiranih radnika godišnje

Njemačka savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu obavezu za nezaposlene. Mjera je posebno namijenjena smanjenju broja mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, pišu njemački mediji.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj raste, posebno na prijelazu godine. Tako je i bilo i ove godine. Prema sadašnjim podacima, gotovo 2,8 miliona ljudi nema stalni posao. To je oko 189.000 više nego u isto vrijeme prošle godine.

Zavod za zapošljavanje neprestano razmišlja kako smanjiti broj nezaposlenih. Savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija trenutno planira novu mjeru temeljenu na obećavajućem modelu iz susjedne Austrije, prenosi Fenix magazin.

Nova obaveza

Ova nova obaveza za nezaposlene mogla bi se suprotstaviti trenutnoj teškoj gospodarskoj situaciji s nedostatkom kvalificiranih radnika i mnogim mladim odraslim osobama bez osposobljavanja. Govori se o uvođenju garancije za obuku. Savezna agencija inspirirana je sličnim modelom koji je u upotrebi u Austriji od 2008. godine.

Sukladno tome, građani mlađi od 25 godina koji ne mogu sami pronaći mjesto za obuku trebaju završiti desetosedmični kurs pripreme za karijeru, navode njemački mediji.

U tom periodu Agencija za zapošljavanje nastoji ciljano plasirati sudionike kod odgovarajućih kompanija. Ako ne postoji dogovor između kompanije i mlade osobe, ona će započeti obuku unutar kompanije u obrazovnoj ustanovi.

Uz pomoć garancija za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 godišnje

Trenutno Sjeverna Rajna-Vestfalija još uvijek ispituje može li se takva obaveza provesti. Za razliku od Austrije, u ovoj zemlji trenutno postoji samo obvezno strukovno školovanje za mlađe od 18 godina bez ikakve obuke. S jedne strane, postoji nada da će ova mjera smanjiti nedostatak kvalificiranih radnika.

Prema predviđanjima, uz pomoć garancija za obuku bilo bi moguće zaposliti do 20.000 novih kvalificiranih radnika godišnje.

S druge strane, povećanje kvalifikacija za osposobljavanje mladih do 25 godina značajno bi olakšalo ulazak u radni život te ujedno smanjilo rizik od dugotrajne nezaposlenosti. Hoće li i kada ta obaveza u konačnici biti uvedena, ostaje za vidjeti.