Njemački privrednici upoznati o mogućnostima investiranja u BiH

novalic_privrednici3

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Njemačkog udruženja za malo i srednje poduzetništvo (BVMW) u kojoj je bilo tridesetak privrednika.

Ta nezavisna asocijacija predstavlja oko 50.000 malih i srednjih preduzeća u svim njemačkim saveznim državama i ima oko 40 ureda u inozemstvu, a bavi se zastupanjem njihovih interesa u politici, sindikatima, velikim tvrtkama i drugim oblastima.

Njemački privrednici posebno su se interesirali za načine potpore federalnih vlasti stranim ulagačima, mogućnostima za plasiranje stranog kapitala na bh. tržište, cijenama zemljišta, plaćama uposlenika, načinu edukacije radne snage, poreznoj politici, ulaganjima u infrastrukturu i daljim planovimna u toj oblasti itd.

Novalić je upoznao članove te delegacije, na čelu s predsjednikom BVMW-a Mariom Ohovenom i generalnim direktorom njemačke kompanije EMKA Fridhelmom Rungeom, o poduzetim koracima koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja i stvaranje što ugodnijeg ambijenta za strane investicije, pobrojavši mjere koje su donesene s tim ciljem.

– Zadovoljstvo mi je pozdraviti vas u Bosni i Hercegovini i izraziti zahvalnost što ste pokazali interes sa saradnju s bh. privredom koja je tradicionalno okrenuta ka Njemačkoj. Mi smo otvoreni za svaki vid saradnje, posebno zbog toga što nas veže gotovo ista industrijska kultura, imamo sklonost ka inovativnosti, zakoni su nam slični, a tržišta kompatibilna – istakao je premijer Federacije BiH.

Naveo je da su se tokom boravka u Bosni i Hercegovini, kada su posjetili kompanije EMKA Bekto, koja je odnedavno u vlasništvu EMKA Group, svjetskog lidera za sustave zaključavanja, šarke i ventile koji se koriste u ormarićima za elektroniku i elektrotehniku, EMKA Bosnia i Prevent u Goraždu, mogli uvjeriti da su oni primjeri vrhunske industrije.

Novalić je odgovorio na više pitanja njemačkih privrednika koja su se najviše odnosila za mogućnosti investiranja na bh.tržište i rokove za registraciju novih privrednih subjekata, naglasivši da se i na tom planu radi kako bi što prije bilo uvedeno registriranje na jednom mjestu kroz one-stop shopove, što se očekuje sljedeće godine.

Obostrano je istaknuto da saradnja s tom asocijacijom treba biti nastavljena, kako je rečeno, kroz tri kanala i to Agenciju za privlačenje stranih invesiticija (FIPA), Udruženje poslodavaca FBiH i Ured premijera Federacije BiH, u čemu su već učinjeni prvi koraci.

Predsjednik tog udruženja Ohoven i predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović danas su potpisali Memorandum o razumijevanju u kojem su naznačene glavne smjernice buduće saradnje dviju asocijacija, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.