Biznis

oporavak tržišta

Njemačkoj kako se ublažavaju mjere potrebno sve više radnika

02/07/2021

Nedavno je barometar tržišta rada Nirnberškog instituta za tržište rada i istraživanje zapošljavanja (IAB) dostigao čak 107,4 boda, što predstavlja najvišu razinu od 2008. godine, kada su se i počele voditi ove evidencije

Paralelno s ublažavanjem posljedica korona-krize njemačke firme sve više intenziviraju potragu za novom radnom snagom, piše Deutsche Welle.

Tako je na barometru zapošljavanja Instituta ifo od maja do juna zabilježen nagli rast za 3,5 na 103,7 poena, kako je saopćeno je iz minhenskog instituta.

“U mašinskoj i elektro-industriji očekuju se vrlo ekspanzivni planovi zapošljavanja,” rekao je stručnjak ifo-a Klaus Wohlrabe.

Ali, ekonomisti pak upozoravaju na privredne rizike zbog uskog grla u lancima opskrbe. I u uslužnom sektoru se, kako se ističe, dogodio značajan porast potražnje za radnom snagom. Prije svega su firme koje posreduju u zapošljavanju tražile nove zaposlenike.

Nedavno je barometar tržišta rada Nirnberškog instituta za tržište rada i istraživanje zapošljavanja (IAB) dostigao čak 107,4 boda, što predstavlja najvišu razinu od 2008. godine, kada su se i počele voditi ove evidencije.

Nesigurnost zbog delta-varijante

Indeks radnih mjesta Savezne agencije za zapošljavanje (BA) također signalizira daljnji porast potražnje za radnom snagom. Ovaj barometar je od svibnja do lipnja zabilježio rast od čak pet bodova, te se sa 114 bodova tako vratio na razinu od prije krize iz marta 2020. godine.

“Agencije za zapošljavanje ni u jednom trenutku nisu očekivale tako značajno poboljšanje situacije na tržištu rada”, rekao je Enzo Weber, šef IAB-ovog istraživačkog odjela za prognoze i makroekonomske analize. Barometar tržišta rada pokazuje očekivanja svih njemačkih agencija za zapošljavanje u iduća tri mjeseca. Tako dobro raspoloženje se može objasniti posebno s dva faktora: niskim brojem infekcija i rastom svjetske ekonomije.

Međutim, kako je istakao Weber, širenje još zaraznije delta-varijante virusa i moguće daljnje mutacije i dalje predstavljaju rizik, kako za ekonomiju, tako i za tržište rada.

Smanjen broj novih firmi

Usprkos optimizmu, ima i loših vijesti. Naime, korona je usporila uzlazni trend pokretanja novih poduzeća. U pretkriznoj 2019. godini, broj novoosnovanih firmi je prvi put nakon pet godina zabilježio rast, ali je s izbijanjem pandemije došlo do pada. Do tog zaključka došlo se u godišnjem monitoru osnivanja novih poduzeća državne banke KfW.

“Tokom prvog shutdowna u proljeće 2020. postalo je jasno da borba protiv pandemije zahtijeva oštre, manje predvidive mjere”, objašnjavaju ekonomisti KfW-a. “To je u znatnoj mjeri povećalo ekonomsku nesigurnost.”

U protekloj godini zabilježen je pad, kako broja novoosnovanih poduzeća, tako i honorarnih poslova za (ukupno 336.000), kao i u segmentu samozapošljavanja. Prema podacima KfW-a, tokom 2020. godine posebno su se muškarci rjeđe usuđivali na korak prema samozapošljavanju. Unutar te grupe, broj novoosnovanih poduzeća je u roku od godinu dana značajno opao – za 58.000 i sada iznosi 332.000. Suprotno tome, broj žena koje pokreću novi biznis skoro da je ostao stabilan (205.000), zabilježen je pad od oko 10.000 firmi.

Novoosnovane kompanije koje su pokrenule žene tako su činile 38 posto svih novopokrenutih firmi u Njemačkoj.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.