Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova poslovna zona kod Žepča

poslovna zona zepce

Općina Žepče pogodno je tlo za privrednike i od davnina je ovo područje poznato po razvijenoj trgovini.

Ova općina nema industrijsko naslijeđe iz prošlosti koje je moglo pozitivno ili negativno uticati na trenutno stanje u privredi, te joj i to daje dobru podlogu za razvoj malih i srednjih preduzeća.

– Žepče ima izuzetne lokacijske prednosti, blizinu magistralnog puta, graničnog prelaza, glavnog grada BiH i ostalih većih gradskih centara, jer se nekako nalazi u središtu BiH. Žepče je također ekološki čista sredina koja pogoduje razvoju poljoprivrede, turizma i prehrambene industrije. Svemu tome doprinosi i nastojanje lokalne samouprave i Razvojne agencije Žepče da potrebama investitora prilagodi sve procedure oko registracije firme ili ishodovanja dozvola kako bi svoje poslovanje započeo sa što manje administrativnih problema. Općina i RAŽ rade na aktivnom privlačenju investicija, pružaju i postinvesticionu podršku, što je ključ i recept za očuvanje i kreiranje novih radnih mjesta, kazala nam je direktorica RAŽ-a Branka Janko.

Stoga nije ni čudo što i pored već postojećih poslovnih zona postoji potreba za osnivanjem novih, a tu potrebu je prepoznalo i Općinsko vijeće, koje je na nedavnoj sjednici donijelo odluku o osnivanju poslovne zone Golubinja. Inicijativu za proglašenje poslovne zone Donja Golubinja u Žepču pokrenuli su predstavnici privatnog sektora koji posluju na području Donje Golubinje.

– Usvajanje odluke o proglašenju poslovne zone Donja Golubinja jedan je od rezultata javno-privatnog dijaloga koji je u općini Žepče uspostavljen krajem 2013. godine. Cilj je pokretanje inicijativa koje će svojim rješavanjem poboljšati poslovno okruženje i olakšati poslovanje svim privrednicima na području općine. Upravo tome doprinosi i formiranje PZ-a Donja Golubinja, kazala nam je Janko.

Poslovna zona Donja Golubinja, dodala je, formalno već postoji i u toj zoni već posluje 25 firmi koje upošljavaju više od 500 radnika. Djelatnosti koje su zastupljene su transport, drvoprerada, metaloprerada, trgovina, prehrambena industrija, te ugostiteljstvo. Formalno-pravno proglašenje poslovne zone Donja Golubinja pomoći će privatnom sektoru koji posluje na tom području u korištenju sredstava namijenjenih za unapređenje poduzetničke infrastrukture koja su do sada bila nedostupna. Ulaganje u infrastrukturu na ovom području pogodovat će otvaranju novih privrednih subjekata i novih radnih mjesta.