Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni premijer

Novalić: Naše prisustvo ovdje znači da se dešava nešto zaista važno

novalic

Adnan Teletović, izvršni direktor kompanije Eastern Mining, koja je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu a u vlasništvu je britanske firme Adriatic Metals, rekao je da ta kompanija planira svojim poslovanjem poboljšati zajednicu u kojoj rade i žive

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas kompaniju Eastern Mining u Varešu gdje su ih domaćini upoznali sa aktuelnim “Projektom Vareš” koji provodi ta kompanija.

Čelnici kompanije Paul Cronin i Adnan Teletović gostima su, između ostalog, predstavili rezultate geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju da su zalihe rude dovoljne, a njihova eksploatacija ekonomski isplativa.

– Naše prisustvo ovdje znači da se dešava nešto zaista važno. Kompanija Eastern Mining naselila se na prostoru Vareša i ponudila novu budućnost ovom rudarskom kraju. Radi se o međunarodnoj kompaniji, već je uloženo 20 miliona dolara, rade s domaćim kompanijama, a njihov cilj je da otvore rudnike i investiraju do 180 miliona dolara. Vlada FBiH je ovdje zbog veličine ovog projekta i spremni smo im pomoći. Kroz Željeznice FBiH radimo idejni projekt i za prugu koja bi ponovo povezala ovaj dio – kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Ministar Džindić je kazao da ova kompanija čeka još urbanističku dozvolu s federalnog nivoa, te da će im, potom, odmah biti izdato rješenje za eksploataciju.

– Ovo ministarstvo će im biti na raspolaganju 24 sata. Pozdravljamo njihova ulaganja, ovo je bitan investicijski ciklus u ovom dijelu BiH – izjavio je Džindić.

Direktor Teletović je zahvalio gosima na posjeti, te kazao da već nekoliko godina imaju plan kako da svojim aktivnostima i poslovanjem poboljšaju zajednicu u kojoj rade.

– Drago mi je što su, prvenstveno, lokalne vlasti prepoznale naš projekt i pružile nam podršku. Namjera nam je poštivati rudarsku tradiciju vareškog kraja, ali poboljšanu svim elementima modernog poslovanja, brigom o zaposlenima, korištenjem najnovijih i ekološki najprihvatljivijih metoda i sredstava rada. Zahvalni smo lokalnim vlastima i lokalnoj zajedinci, radit ćemo zajedno, osiguravajući da se i njihov glas čuje – dodao je Teletović.

Tokom razgovora i obilaska kompleksa kompanije, Teletović je premijeru Novaliću i ministru Džindiću saopćio podatke i o direktnim i indirektnim koristima koje ovaj projekat donosi lokalnoj zajednici, Zeničko-dobojskom kantonu, Federaciji BiH, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Pored najsavremenijih tehnolologija i opreme koje koristi Eastern Mining, ovaj projekat obećava povećanje zaposlenosti, što je u današnje vrijeme od velikog značaja. Od početka projekta, naglasili su iz Eastern Mininga, ostvaruju odličnu saradnju sa lokalnim vlastima.

Premijer Novalić i ministar Džindić s domaćinima su, osim sjedišta kompanije Eastern Mining u Tisovcima, obišli i Informativni centar u Varešu. Ovaj centar je mjesto na kojem građani Vareša i svi ostali zainteresovani mogu dobiti informacije o “Projektu Vareš”, kao i detaljne podatke o zapošljavanju u ovoj kompaniji.

Eastern Mining d.o.o. je koncesionar za istraživanje i eksploataciju u Varešu. Istraživanja rade od 2017. godine i fokusirani su na mineralne sirovine s krajnim ciljem oživljavanja rudarske industrije u ovoj općini. S obzirom da neposredna okolica Vareša još obiluje određenim količinama ruda, plan Eastern Mininga je da pokrene moderna postrojenja za drobljenje, mljevenje i preradu rude za proizvodnju koncentrata zlata, olova, bakra, cinka, srebra i barita, koji bi se potom od Vareša željeznicom transportovao za izvoz do Ploča.

Područje Vareša od davnina je poznato po rudnim bogatstvima, od kojih je najviše eksploatisano željezo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.