Biznis

Premijer FBiH

Novalić: Poslodavci koji nisu redovno plaćali obaveze nemaju pravo na subvencije

06/04/2020

Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da privredni subjekti koji nisu redovno plaćali svoje obaveze do 29. februara neće imati pravo na subvencije predviđene zbog panedemije koronavirusa Covid-19.

Govoreći o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, kazao je da ukoliko brzo taj zakon bude usvojen u Federalnom parlamentu, on će biti garancija da se ne trebaju otpuštati radnici.

– Zakon će biti već večeras upućen u parlamentarnu proceduru. On se ne može razmatrati odvojeno od rebalansa budžeta jer je on dio rebalansa, a sutra navečer će i taj dokument biti pripremljen – najavio je Novalić.

Budući da se ipak očekuje povećan broj prijave građana na biroe za zapošljavanje, Novalić je kazao da su biroi projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali ukoliko bude potrebno Vlada FBiH će iz Stabilizacijskog fonda osigurati sredstva za biroe kako bi servisirali povećan broj prijavljenih.

Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao.

Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obaveze poslodavaca za minimalnu platu za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plate zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plate, što se priželjkuje, na razliku plate poslodavci će morati platiti obaveze.

Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom kopiranju mjera koje poduzimaju zemlje regiona, Novalić je kazao da se poduzimanje mjera redovno prati, ali ukoliko bi ih kopirali onda bi bili iza njih jer je, primjera radi, samo Slovenija usvojila ovakav zakon, a u FBiH je namjera da se to učini do kraja sedmice.

Kantoni i općine, koji nisu samoodrživi, mogu računati na podršku FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je za Fenu da zbog izmjene odluke o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti neće biti ostavljeni na cjedilu kantoni i općine koji nisu samoodrživi.

– Kantoni i općine, koji bez naše pomoći sami nisu u stanju finansirati svoje osnovne obaveze, mogu računati da će dobiti uobičajenu podršku iz budžeta iz Federacije. Razumijem zabrinutost koja dolazi iz tih finansijski najslabijih sredina sredina i jasno im poručujem da će Federacija garantovati njihovu likvidnost, kroz validnu podršku iz federalnog budžeta – rekao je Novalić za Fenu.

 

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.