Biznis

'Triple Win' projekt

Nove pogodnosti za osobe iz BiH koje žele raditi u Njemačkoj

20/05/2021

Početi će isplaćivati bonuse od 500 eura za kandidate koji polože B1 jezički ispit iz prvog pokušaja

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić održao je danas sastanak sa izvršnim direktorom Centralnog ureda za inostrano i stručno posredovanja (ZAV) Savezne agencije za rad Njemačke Alexanderom Wilhelmom, te projekt koordinatorom “Triple Win” projekta za BiH Emirom Čomorom.

Na sastanku je navedeno da “Triple Win” projekt od jeseni 2021. počinje snositi troškove prevoda dokumentacije neophodne za priznavanje stručnih kvalifikacija kao i troškove ovjere tih dokumenata u Ambasadi SR Njemačke, te će početi isplaćivati bonuse od 500 eura za kandidate koji polože B1 jezički ispit iz prvog pokušaja.

Zatraženo da nas Savezna agencija za rad Njemačke obavještava o svim promjenama u propisima, uslovima rada, te platnim razredima za stručnu kvalifikaciju za koju se vrši posredovanje, kao i da svaka promjena koja važi za njemačke radnike važi i za radnike iz Bosne i Hercegovine koji su posredovani putem dogovora između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad Njemačke.

U sklopu dogovorene saradnje između dviju institucija veća će pažnja biti posvećena razmijeni znanja i iskustava zaposlenih u službama za zapošljavanje, te iniciranju novih aktivnosti u oblasti obrazovanja naših nezaposlenih osoba u skladu sa obrazovnim principima i standardima Njemačke, odnosno Evropske unije, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.