Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUZLANSKI KANTON

Još uvijek nije počela masovna vakcinacija u najmnogoljudnijem kantonu

tuzla-vakcinacija4

Dok je u toku prebacivanje odgovornosti, studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli čije se vježbe više od godinu dana održavaju samo putem online platformi, odlučili su doze vakcina potražiti u susjednoj Srbiji. Njih oko stotinu koji obavljaju klinički staž na UKC Tuzla bit će vakcinisano u nedjelju u Beogradu

Masovna vakcinacija u Tuzlanskom kantonu još nije počela. U Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavodu za javno zdravstvo smatraju da u taj kanton dolazi veoma mali broj vakcina.

– Planom imunizacije su predviđene prioritetne grupe. Isti je usvojen od strane Vlade Federacije BiH. Međutim, dolazak malih količina vakcina uslovio je subprioritizaciju i ograničenu dostupnost na terenu. Sve prioritetne grupe će biti obuhvaćene kada dođu dostatne količine vakcina – izjavila je za Fenu dr. Maida Mulić iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Kako je kazala dr. Mulić, obećanja sa nivoa Federacije BiH su da bi do kraja juna trebale doći veće količine vakcina u najmnogoljudniji kanton, koje bi osigurale i vakcinanciju hroničnih pacijenata, kao i svih drugih građana.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić nema precizne informacije kada će doći do masovne vakcinacije stanovništva.

– Sve zavisi od dinamike kojom će vakcine dolaziti u Tuzlanski kanton, odnosno u BiH. Prioritetne skupine se moraju poštovati. Ako u narednom periodu dođe veći broj vakcina, naravno da će se i taj proces brže odvijati – izjavio je Jurić.

U proteklom periodu opozicija u Tuzlanskom kantonu je problematizirala nepostojanje javnog Plana masovne vakcinacije.

Doktorica Maida Mulić je kazala kako je Zavod za javno zdravstvo TK izradio taj dokument koji obuhvata organizacione aktivnosti, dinamiku provođenja vakcinacije, ali je uslovljen količinom vakcina.

Dok je u toku prebacivanje odgovornosti, studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli čije se vježbe više od godinu dana održavaju samo putem online platformi, odlučili su doze vakcina potražiti u susjednoj Srbiji. Njih oko stotinu koji obavljaju klinički staž na UKC Tuzla bit će vakcinisano u nedjelju u Beogradu.