Biznis

Nove tehnologije bi mogle stvoriti preko 90 miliona novih radnih mjesta

20/09/2018

Umjetna inteligencija i srodne tehnologije, poput robota, dronova i autonomnih vozila, mogli bi u Kini u sljedeća dva desetljeća omogućiti otvaranje preko 90 miliona novih radnih mjesta, pokazuje nova analiza konzultantske kuće PwC.

Broj novih radnih mjesta koje bi nove tehnologije u narednih 20-ak godina mogle otvoriti u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta zapravo će vjerovatno biti i veći – analiza PwC-a pokazuje da bi ih moglo biti i 297 miliona! – ali velik je i broj radnih mjesta koja će tehnološki napredak ugasiti, a takvih bi u Kini moglo biti 204 miliona. Kada se sve zbroji i oduzme, proizlazi da bi neto učinak novih tehnologija na kinesko tržište rada bio 93 miliona novih radnih mjesta.

“Očekujemo da će najviše koristi od umjetne inteligencije i robotike imati sektori poput zdravstvene skrbi, koji kombiniraju snažan rast potražnje s relativno velikom sklonošću da vide korist od primjene takvih tehnologija. Međutim, važno je imati svijest da većina novih radnih mjesta neće imati izravne veze s umjetnom inteligencijom ili robotima, već će jednostavno biti proizvod bogatijeg društva s posljedičnom povećanom potražnjom za robama i uslugama svih vrsta”, kazao je John Hawksworth, glavni autor izvješća, koje je predstavljeno na Godišnjem sastanku novih lidera u Tianjinu.

Inače, među dobitnicima novih tehnologija trebalo bi biti i tržište rada za građevinski sektor i usluge, dok bi, s druge strane, na gubitku trebala biti ponajprije poljoprivreda, pokazuje analiza PwC-a.

Iako će nove tehnologije rezultirati otvaranjem brojnih novih radnih mjesta u Kini, mogle bi, upozorava se u izvještaju, rezultirati i brojnim poremećajima, s obzirom da će milioni radnika morati promijeniti karijeru, a možda i mjesto rada.

Analize PwC-a za Kinu pokazuju da bi oko četvrtine postojećih radnih mjesta biti ukinuta, no da će se stvoriti 38 posto novih radnih mjesta, dok će ukupno 40 posto radnih mjesta podlijegati automatizaciji do 2037. godine.

Promjene na tržištu rada u Kini, drugoj po veličini ekonomiji svijeta, odrazit će se i na ostatak svijeta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.