Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavljanje 12. septembra

Novi iPhone ipak dolazi s novim USB-C konektorom, morali se uskladiti s EU direktivom

iphone pro
Foto: Apple

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva elektroničke proizvode male i srednje veličine, uključujući: mobitele, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS (globalni sistem pozicioniranja) uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prenosne zvučnike

Najnoviji Appleov iPhone gotovo sigurno će imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra, prenosi BBC News. Telefoni ove kompanije trenutno koriste njen vlastiti Lightning konektor, za razliku od većine konkurencije u svijetu.

Zakon Evropske unije zahtijeva od proizvođača telefona da implementiraju univerzalni konektor za punjenje telefona do decembra 2024. godine kako bi potrošači uštedili novac i smanjili otpad.

Većina novih Appleovih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se protivila pravilu EU.

Predstavnik Applea rekao je za BBC News u septembru 2021. godine da stroge regulative koje nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta.

Lightning na USB-C adaptere već su dostupni kod drugih prodavaca elektronike uključujući Amazon, a svi iPhone uređaji od iPhonea 8 koji je lansiran 2017. godine podržavaju bežično punjenje.

Budući da se trenutni iPhone 14 sada čini posljednjim Appleovim uređajem koji ga ekskluzivno koristi, ovo bi moglo označiti početak kraja za Lightning konektor.

Promjene se očekuju u novim uređajima iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji bi trebali biti predstavljeni sljedeće sedmice na godišnjem jesenjem promo događaju ove kompanije.

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva elektroničke proizvode male i srednje veličine, uključujući: mobitele, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS (globalni sistem pozicioniranja) uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prenosne zvučnike.

Svaki od ovih koji se puni preko kabla morat će imati USB-C priključak, neovisno o tome ko proizvodi uređaje. Prenosni računari (laptopi) također će se morati pridržavati pravila, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene.