Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zdravko marošević

Novi udarac za HDZ BiH: “Izbrišite me iz članstva, Čović je izabrao suludu politiku”

FOTO: N1

Marošević je nedavno javno iznio nezadovoljstvo odlukom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da raspusti Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona uprkos dobrim rezultatima

Načelnik Vareša Zdravko Marošević napušta Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ).

U dva izborna ciklusa, od 2004. do 2008. godine i od 2012. do 2016. godine, Marošević je predsjedavao Općinskim vijećem, a 2016. na izborima je izabran za načelnika Vareša, kao i 2020. godine.

On je jedan od rijetkih predstavnika HDZ-a koji je na lokalnim izborima 2016. i 2020. godine izabran za načelnika općine s većinski bošnjačkim stanovništvom.

Ovu odluku objavio je i na društvenim mrežama, a u obrazloženju je između ostalog naveo:

“Sa velikim žaljenjem moram reći da je predsjednik HDZ BiH, gospodin Dragan Čović, prihvatio suludu politiku njegovog bliskog suradnika Mate Zovke.

Poštovani bivši stranački prijatelji, svom OO HDZ BiH Vareš želim da nastave uspješno raditi i da izaberu svoje novo rukovodstvo te da ću Vam uvijek biti prijatelj i kao načelnik biti na raspolaganju.

Ostati ću uvijek vjeran, kako svome hrvatskome narodu, tako i svim građanima Općine Vareš i Bosne i Hercegovine. Nastaviti ću raditi ono zbog čega sam i ušao u HDZ BiH, braniti ću interese Hrvata u Varešu kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i svih građana Bosne i Hercegovine, sve u interesu boljeg i ljepšeg življenja i sigurne budućnosti.

To je moja ljudska zadaća koja ne poznaje druge vrijednosti, koja ne zna biti licemjerna i dvolična”, napisao je između ostalog.

Marošević je na funkciju načelnika Vareša došao glasovima i Hrvata i Bošnjaka, a kaže da to izuzetno cijeni i da ne gleda ko je i šta je jer kroz cijelu život djeluje prije svega kao čovjek.

Podsjetimo, krajem augusta delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK Ivo Tadić napustio je HDZ BiH.

Ovu informaciju Tadić je obznanio medijima objasnivši da nakon posljednjih događaja u stranci, nelegalno te krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora objavljuje da napušta HDZ BiH, a u kojem je kao utemeljitelj i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata proveo i politički djelovao od osnivanja stranke do danas.