Plate radnika u Republici Srpskoj veće za oko 30 KM

misic – cvijanovic

Plate radnika u realnom i javnom sektoru u Republici Srpskoj biće povećane za 27,5 do 30 KM, dok će u javnom sektoru povećanje najnižih plata iznositi 50 i 45 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Potvrdila je to Željka Cvijanović, premijerka RS-a, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca, Privredne komore i Saveza sindikata RS-a.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a, rekao je nakon sastanka da će poslodavci uvećati plate za onaj iznos kojeg se entitet odrekne kroz umanjenje poreza na dohodak. Obzirom da će neoporezivi dio plate biti povećan za 300 KM, a porez na platu iznosi 10 odsto većina radnika dobiće platu veću za 30 KM.

“Ove mjere su dogovorene i uputićemo ih u skupštinsku proceduru tako da će biti povećane avgustovske plate koja se isplaćuju u septembru”, kazala je Cvijanović.

Ona je ponovila da će u javnom sektoru najniže plate sada iznosti 450 KM, a da će plate od 500 KM biti povećane na 545 KM.

“Pozvali smo poslodavce da i oni oniliko koliko je moguće povećaju plate za što veći iznos”, kazala je Cvijanović i dodala da je cilj da u sljedećoj godini minimalna plata sa sadašnjih 410 KM bude povećana na 500 KM.

Istakla je i da se realni sektor suočava sa ozbiljnim manjkom radne snage, zbog čega su neophodne mjere, te da će pojačanim angažmanom kontrolnih organa, prije svega Inspektorata RS, kontrolisati da li poslodavci u privatnom sektoru poštuju dogovoreno.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, istakla je da će na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Vladi RS-a predložiti povećanje najniže plate u RS, ali da do kraja godine očekuju još jedno povećanje.

“Ostaje pitanje kako biti siguran da će realni sektor ispoštovati ovu mjeru ine možemo ostati na tome da ćemo vjerovati da će neko tako uraditi. Jedini način je da granski sindikati sa poslodavima potpišu kolektivne ugovore i omoguće inspektoratu da kontroliše i sankcioniše poslodavce koji ne budu poštovali”, kazala je Mišić.

Škrebić tvrdi da je zakonskim izmjenama ta situacija riješena i da neće biti mogućnosti da se izigra ova odredba.

“Radi se o 360 KM na godišnjem nivou za radnike sa najnižom platom”, kazao je Škrebić.

Prema njegovim riječima, samo povećanje plate nije dovoljno da se zaustavi odlazak radne snage u inostranstvo, ali je u pitanju dobar početak.