Nacionalni park

Novović: Sutjeska je “korona free” zona gdje svi mogu uživati u prirodi

New Project (25)

Naglašava da je za posjetu svega nevedenog potrebno više dana odmora na Sutjesci. Za sve sadržaje u ponudi su ture i vodiči, prašumu Perućicu moguće je posjetiti samo sa vodičima jer je primarni zadatak Nacionalnog parka Sutjeska očuvanje prirodnih dobara

Nacionalni park Sutjeska nalazi se na oko sat i po vremena vožnje od glavnog grada BiH i nudi mnoštvo sadržaja za sve kategorije stanovništva, bilo da traže aktivan ili relaksirajući vid odmora.

Kako je na današnjoj promociji kazala stručna saradnica za turizam u Nacionalnom parku Sutjeska Nevena Novović, radi se o najstarijem i najvećem nacionalnom parku u Bosni i Hercegovini, otvorenom prostoru prekrivenim netaknutom prirodom i “korona free” zonom gdje su svi uposlenici vakcinisani.

Novović naglašava da je prašuma Perućica netaknuti prirodni biser, unikatan na području cijele Evrope, a pored nje Nacionalni park Sutjeska nudi mnoštvo drugih sadržaja na Tjentištu, najvećoj planini u BiH Magliću ili na Zelengori.

– Kada dođete na Tjentište neizostavno je da posjetite spomenik, muzej i spomen kuću Bitke na Sutjesci. U ponudi imamo sportsko-rekreativni prostor sa bazenom. Prašuma Perućica je najveća i najstarija sačuvana prašuma u Evropi. Ona je naša pluća Evrope. U okviru parka nalazi se i najviši planinski vrh u BiH – Maglić, imamo planinske kuće katune na Prijevoru, planinske kuće na Zelengori sa svim njenim jezerima – kazala je Novović.

Naglašava da je za posjetu svega nevedenog potrebno više dana odmora na Sutjesci. Za sve sadržaje u ponudi su ture i vodiči, prašumu Perućicu moguće je posjetiti samo sa vodičima jer je primarni zadatak Nacionalnog parka Sutjeska očuvanje prirodnih dobara.

U Nacionalnom parku Sutjeska se nadaju oblažavanju mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa kako bi se u parku mogli organizovati događaji poput muzičkih festivala, auto-moto relija i druge manifestacije.

– Tu smo tokom cijelog ljeta, nudimo odmor i avanturu i pozivamo građane Kantona Sarajevo da nas posjete i obiđu ljepote Sutjeske – zaključila je Novović.