Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posjeta banjaluci

Nakon Karadžića, Mladića, Krajišnika… “orden Republike Srpske na lenti” dodijeljen i nobelovcu Handkeu

handke (1)

Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”

Nobelovcu Peteru Handkeu u Banjaluci predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je uručila Orden Republike Srpske na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa RS.

Prije Handkea, ordenom Republike Srpske na lenti svojevremno su odlikovani, između ostalih, i Biljana Plavšić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, haški osuđenici za najteže ratne zločine počinjene u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine. Isto odličje svojevremeno je dobio i Vojislav Šešelj.

Kontraverzni književnik, poštovaoc je režima Slobodana Miloševića i negator genocida u Srebrenici.

Handke trenutno boravi u Banjaluci gdje su ga ugostili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik AKademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, reditelj Emir Kusturica i rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posjetiti Andrićgrad, gdje će mu u Andrićevom institutu biti uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”.

Nakon uručenja nagrade, biće organizovan okrugli sto na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju djela Handkea govoriti Kusturica, eminentni akademici i književnici.