novo dizanje tenzija

Na zgradama u Srebrenici osvanuli natpisi “Ulica Petera Handkea”, oglasio se Duraković

srebrenica handke ulica (1)

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, za N1 je kazao, da to nisu nikakvi aktivisti, već jedan čovjek koji “uglavnom kada se bliži 11. juli kreće sa nekim inicijativama koje nemaju ništa drugo za cilj, osim da pažnju preusmjere u drugim pravcima”

Aktivisti udruženja građana “Istočna alternativa” na dvadesetak objekata u Srebrenici jutros su nalijepili natpise sa tekstom “Ulica Petera Handkea”, ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

Predsjednik tog udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da su podnijeli inicijativu Skupštini opštine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu i da u roku od 15 dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Za nas ćutanje ili nerad administracije znači prihvatanje naše ideje i ovo je upozorenje odbornicima i skupštinskom rukovodstvu da se moraju uozbiljiti jer građani ne mogu da tolerišu njihov nerad i ignorisanje potreba i inicijativa”, poručio je Pavlović.

Pavlović je istakao da oni neće vječno da čekaju skupštinsku odluku te da žele da građani vide novi naziv ulice, koji je, kako je naglasio, trebalo davno promijeniti, jer više nigdje u BiH nema Ulice Maršala Tita, izuzev u Srebrenici.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, za N1 je kazao, da to nisu nikakvi aktivisti, već jedan čovjek koji “uglavnom kada se bliži 11. juli kreće sa nekim inicijativama koje nemaju ništa drugo za cilj, osim da pažnju preusmjere u drugim pravcima”.

“Od početka te incijative koja je stigla na adresu Skupštine opštine Srebrenica na adresu načelnika, mi smo se na kolegiju koji smo održali očitovali da je to zahtjev koji je stigao nakon što smo utvrdili dnevni red za prvu redovnu sjednicu. Ostavili smo taj zahtjev za treći redovni kolegij Skupštine opštine. O tome nismo uopšte raspravljali”, istaknuo je Duraković.

Ono što je žalosno u svemu tome, tvrdi Duraković, jeste da to Udruženje biva nekad finansirano od institucija entiteta Republika Srpska.

“Onda se taj čovjek pušta da svjesno pravi ovakve aktivnosti. Ovdje bi načelnik Opštine (op.a. Mladen Grujičić) koji je već izjavio da te inicijative neće imati mjesta u Srebrenici, trebao posredstvom komunalne policije i policijske stanice u Srebrenici da promptno reaguje na to i da se ti plakati skinu, s obzirom da uduženje nije sačekalo da se uopšte lokalna zajednica o tome očituje, već idu dalje u realizaciju svojih nelegalnih planova”, izjavio je Duraković.

On je rekao i da je to već problem policije.

“Dozvoljava se tim ultranacionalistima da remete jedan kakav takav uspostavljen politički funkcionalan ambijent u Srebrenici. Kao predsjednik Skupštine ću to tražiti, a očekujem i od načelnika Opštine da učini isto”, zaključio je Duraković.

Podsjetimo, kontraverzni književnik Peter Handke poznat je po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Njegova nedavna posjeta BiH izazvala je burne reakcije, kao i dodjela Nobelove nagrade.