BiH

"Istočna alternativa"

Pokrenuta inicijativa da pisac Peter Handke dobije ulicu u Srebrenici

19/05/2021
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”

Predstavnici Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske podnijeli su prijedlog Skupštini opštine Srebrenica da Ulica maršala Tita bude nazvana po kontroverznom nobelovcu, književniku Peteru Handkeu.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita”.

On je naveo da u “Istočnoj alternativi” smatraju da je “nedopustivo da nijedna ulica u ovom mjestu ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih istorijskih ličnosti, književnika, naučnika, prosvjetitelja i junaka ili po značajniim događajima umjesto što nose nazive iz propalog, zabludnog perioda takozvanog bratstva i jedinstva”.

Podsjetimo, Peter Handke je poznat po podržavanju režima Slobodana Miloševića i negiranju genocida. Zbog njega su organizovani i protesti u Stockholmu kada je primao Nobelovu nagradu, a Kanton Sarajevo i Kosovo proglasili personom non grata.

Posjetio je bh. entitet Republika Srpska 7. maja kada su mu vlasti RS uručili orden koji je ranije dodijeljen osuđenim ratnim zločincima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.