Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sporazum o normalizaciji

Obavljen prvi komercijalni let između Izraela i Bahreina

avion

Prvi put je avion koji pripada kompaniji Israir koristio saudijski vazdušni prostor na letu za Bahrein, objavila je izraelska državna televizija

Avion na prvom direktnom komercijalnom letu između Izraela i Bahreina sletio je u srijedu na aerodrom u glavnom bahreinskom gradu Manami, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Prvi put je avion koji pripada kompaniji Israir koristio saudijski vazdušni prostor na letu za Bahrein“, objavila je izraelska državna televizija.

Podaci o letu govore da je avion Israira Airbus A320 sletio na Međunarodni aerodrom Bahrein nakon gotovo trosatnog leta s međunarodnog aerodroma Ben-Gurion u Tel Avivu.

Israir je privatna izraelska aviokompanija i druga je po veličini nakon državne El Al.

Saudijska Arabija objavila je ranije ovog mjeseca da će otvoriti svoj vazdušni prostor za avione koji lete iz Izraela u Ujedinjene Arapske Emirate, nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država o normalizaciji odnosa. Bahrein je slijedio njihov primjer potpisivanjem sličnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Izraelom.

Sporazumi o normalizaciji naišli su na oštre osude Palestinaca, koji kažu da takvi dogovori ne koriste palestinskom pitanju i zanemaruju njihova prava.