kandidat za premijera crne gore

Krivokapić ispod slike Karadžića dočekao osuđenog teroristu: Nisam četnik! (VIDEO)

1600805420-kavaja-i_960x600

Na snimku iz kuće Pavićevića, za koji Krivokapić kaže da je autentičan, vide se slike Radovana Karadžića, ali o njemu Krivokapić nije želio da govori, već to, kako je rekao, želi da ostavi historiji

Nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić potvrdio je da je snimak, na kojem se vidi da je bio u kući Milete Pavićevića na Draču kada je dočekan srpski nacionalista i osuđeni terorista Nikola Kavaja, autentičan, ali da je on tamo bio slučajno.

– Ne mogu da poreknem, bio sam u toj kući. To je autentičan snimak. Slučajno sam se tamo našao. Kad sam ušao unutra, vidio sam simbole koji su bili tu, ja niti pripadam četničkom, niti partizanskom pokretu. Ne mogu da shvatim bilo kakve poruke toga tipa koje se imputiraju meni ovih dana. Mislim da je to bilo 1996. godine, ne mogu da se sjetim datuma. Za mene je to bio nevažan događaj u životu – rekao je Krivokapić.

Kazao je da zna ko je bio Nikola Kavaja, ali da ne prihvata nijedan oblik terorizma.

– Znam da je Kavaja bio američki građanin, simbol nekog borca protiv komunizma, ali nijedan terorizam ne prihvatam. Svaki mi je stran, nemam pištolj, ni pušku i ne volim oružje. Da li sam negdje nekada bio, apsolutno je tačno da jesam, a zašto se sada to protežira, to je samo da bi mi ugled sveli na mjeru koja treba da odgovori nekim političkim stavovima. Sve drugo su priče koje nemaju osnova. Ako nosim bradu, ne znači da sam četnik. Ne znam kako me neko može poistovjetiti sa tim, mi živimo u 2020. godini, o čemu mi razgovaramo, ko se bavi tim danas? Ako nekome nešto znači, neka kaže gdje sam bio četnik, kada sam četovao, sa kim. To je jedina kuća u koju sam ušao i rekao da nikad više u nju neću kročiti – rekao je Krivokapić, objavila je Pobjeda.

Rekao je da ne radi ni za koga, niti protiv nekoga.

– Možda će mi pronaći da sam radio za Kineze, da sam sarađivao sa ovim ili onim. Sarađivao sam sa svima i nemam taj problem. Ne mogu da shvatim Crnu Goru danas, 2020. da neko priča o tome da li je profesor Krivokapić četnik. Zašto mi lijepe etikete – kazao je Krivokapić.

Upitao je zašto je “taj snimak sada toliko značajan”.

– Da li to govori o Zdravku Krivokapiću ili nekome drugo. Dajte da gradimo Crnu Goru, ne bavimo se time ko je gdje bio, sa kim se sreo – kazao je Krivokapić.

Rekao je da ne želi da osuđuje ni četnički, niti bilo koji pokret, već da ih stavi u kontekst historije.

– Neka to urade historičari – kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nijedan pokret nije takvog karaktera da je idealan i da ga treba idealistički prihvatiti.

– Svaki je imao lijepe i ružne stvari, treba historiji to prepustiti, da nas političari ne svađaju ko je bio na kojoj strani. Da li je 1941. godina bila takva kakva jeste, bila je, hajde da izvučemo najbolju poruku za sve nas, a ne da se svađamo oko tih pitanja. Da li je bio referendum 2006, jeste, hajde da se ne dijelimo ko je bio za, a ko protiv. Naučimo kako svi da doprinesemo da budemo bolji, ostavimo poruke svađanja i podjele – kazao je Krivokapić.

Na snimku iz kuće Pavićevića, za koji Krivokapić kaže da je autentičan, vide se slike Radovana Karadžića, ali o njemu Krivokapić nije želio da govori, već to, kako je rekao, želi da ostavi historiji.

Četnički vojvoda Mileta Pavićević dan ranije potvrdio je Pobjedi da je snimak na kojem se vidi doček Kavaje u njegovoj kući u Draču autentičan.

– U pitanju je snimak iz 1999. godine iz moje kuće, od prije više od 20 godina – rekao je Pavićević.

Video snimak, na kojem se vidi kako kako se četnički vojvoda Pavićević i Kavaja rukuju iznad glave Krivokapića, već 11 godina viralan je na YouTubeu.