Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

crnogorski parlament odlučuje

Kraj Krivokapićeve Vlade ili novi izbori, sve je u rukama Abazovića i Đukanovića

skupstina cg (1)
Foto: Miraš Dušević/CdM

U slučaju da Skupština izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi, to će biti uvod u pregovore za formiranje nove Vlade

Skupština Crne Gore danas će se (4. februar) izjasniti o skraćenju mandata parlamentu na prijedlog premijera Zdravka Krivokapića, potom o nepovjerenju Krivokapićevoj Vladi, koju su predložili Građanski pokret URA vicepremijera Dritana Abazovića i opozicione stranke na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Ukoliko bi Skupština podržala skraćenje mandata parlamentu, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bi morao odmah da raspiše vanredne parlamentarne izbore, do kojih bi vlast u tehničkom mandatu obavljala Krivokapićeva Vlada.

Do održavanja sjednice, podršku premijerovom prijedlogu za skraćenje mandata Skupštini, dali su samo Demokratski front (DF) i Demokrate Alekse Bečića, koji zajedno nemaju dovoljan broj poslanika da izglasaju ovu inicijativu.

U slučaju da Skupština izglasa nepovjerenje Krivokapićevoj Vladi, to će biti uvod u pregovore za formiranje nove Vlade.

Inicijativu za obaranje Vlade su potpisale stranke opozicije i Građanskog pokreta URA koji u Skupštini, imaju većinu od 44 poslanika od ukupno 81.

Međusobni zahtjevi za smjenu čelnika vrha vlasti u Crnoj Gori epilog su višemjesečne krize vlasti, kako između Skupštine i Vlade, tako i unutar same Vlade.

Od početka bez pune podrške parlamentarne većine

Glasanje o navedenim prijedlozima u crnogorskoj Skupštini predstavlja epilog političke krize koja traje praktično od formiranja Vlade Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. godine.

Krivokapićeva Vlada, bliska Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izabrana je glasovima tri pobjedničke koalicije koje su, na izborima 30. avgusta iste godine, predvodili Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Od samog početka, Vlada nije imala punu podršku parlamentarne većine u Skupštini, najveći sukobi su izbijali na relaciji premijer Krivokapić – Demokratski front, dio vladajućih partija je više mjeseci bojkotovao rad Skupštine, a u posljednjih nekoliko mjeseci unutar same Vlade je došlo do podjele među ministrima, na one lojalne premijeru Krivokapiću ili vicepremijeru Abazoviću.

Krivokapićeve optužbe na račun vicepremijera

U poslednjoj izjavi za javnost 3. februara, premijer Krivokapić je saopštio da je svjestan da više neće biti premijer i da će njegova Vlada biti oborena.

On je optužio vicepremijera Dritana Abazovića da je obaranje Vlade davno planirao, a da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović takođe učesnik u tim dogovorima.

Abazović najavio više opcija

Na drugoj strani Abazović je saopštio da će se, nakon pada Krivokapićeve Vlade, otvoriti razgovori o formiranju nove izvršne vlasti i da postoji više opcija, među kojima su i vanredni izbori.

Nezadovoljni zbog inicijative o rušenju Vlade, dio političkih stranaka i organizacija bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pokrenuli su ulične proteste na kojima traže da stranke dosadašnje parlamentarne većine postignu dogovor o formiranju nove Vlade.

Demokrate i manje stranke iz saveza Demokratski front, kao i organizacije bliske SPC protive se da se buduća Vlada izabere podrškom opozicije, prije svih Demokratske partije socijalista.

Iako su funkcioneri njegove partije učestvovali na dosadašnjim protestima Predsjednik Skupštine i Demokrata Aleksa Bečić je pozvao građane da ostanu kući.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović je saopštio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori redovna.