Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljeni podaci

Objavili kolike su plate u javnim komunalnim preduzećima u KS i koliko zarađuju direktori

FOTO: KJKP Rad/Facebook

– Naglašavaju da se ti podaci odnose na isplate plata koje podrazumijevaju iznose što ih zaposlenici i direktori dobiju, kolokvijalno rečeno, ‘na ruke’, bez uključenog toplog obroka

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo prezentiralo je javnosti presjek isplaćenih prosječnih plata za maj ove godine u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima i presjek plata isplaćenih direktorima tih preduzeća.

Prosječna isplaćena neto plata u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima iznosi 1.551 KM, a prosječna isplaćena neto plata za direktore tih preduzeća je 4.100 KM.

– Naglašavaju da se ti podaci odnose na isplate plata koje podrazumijevaju iznose što ih zaposlenici i direktori dobiju, kolokvijalno rečeno, ‘na ruke’, bez uključenog toplog obroka – navodi se.

U isto vrijeme, prosječna plata u Kantonu Sarajevo za isti mjesec iznosi 1.585 KM, dok je prosječna plata u FBiH za mart ove godine 1.265 KM.

Najniža prosječna plata je isplaćena u KJKP Pokop (1.471 KM), a najviša prosječna plata isplaćena je u KJKP Sarajevogas i iznosi 1.822 KM. Raspon isplaćenih neto plata za direktore kreće se od 3.800 do 4.400 KM.

– Nažalost, javnost ne može doći do tih podataka jer u mnogim preduzećima nisu objavljeni finansijski izvještaji, u skladu sa Uredbom o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća, javnih ustanova i pravnih lica čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Bez obzira na tu činjenicu napravili smo presjek plata za maj ove godine – istaknuto je iz resornog ministarstva.

Tim podacima Ministarstvo želi još jednom potcrtati da javnost tj. građani KS, koji finansiraju kantonalna javna komunalna preduzeća, imaju pravo znati te podatke.

– Bez obzira na prezentirane iznose, namjera Ministarstva nije da polemizira o iznosima plata jer su sve isplaćene u skladu sa zakonom i pozitivnim zakonskim propisima – poručuju iz Ministarstva.

Kako ističu, javnost s pravom želi znati prosjek plata u kantonalnim javnim komunalnim preduzećima te dodaju da su kontinuirani upiti na adresu Ministarsatva o radu i poslovanju tih preduzeća. Svaki građanin ima pravo na, kako se navodi, svoje mišljenje o bilo kojem iznosu iz navedenih presjeka plata.

– Dati podaci su informativni i odnose se samo na preduzeća u nadležnosti ovog ministarstva. Nije cilj da ovo ministarstvo daje komentare jer niti jedno preduzeće, u ovom segmentu poslovanja, ne posluje mimo važećih propisa – naglašavaju iz Ministarstva. Cilj je, kako se navodi u saopćenju, potpuna transparentnost u radu kantonalnih javnih komunalnih preduzeća.

Ističu da će, bez obzira na spomenute podatke, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u ovoj godini iz Budžeta Kantona Sarajevo kantonalnim javnim komunalnim preduzećima za njihovo poslovanje isplatiti 32 miliona KM – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.