Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljene nove brojke: Gubitak Agrokora je nevjerovatan

agrokor

Gubitak Agrokora u prošloj godini, prema prvim neslužbenim procjenama dobro upućenih krugova, mogao bi iznositi od 12 do 15 milijardi kuna (3,2 do 4 milijarde KM).

Konačni službeni rezultati revizije poslovanja koncerna koju radi revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC) bit će poznati u septembru ove godine.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio zagrebački Jutarnji list, gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna, međutim, kada se otpišu međusobna potraživanja firmi unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao iznositi od 12 do 15 milijardi kuna.

Koliko se može saznati, iskazani gubitak dijelom će se pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih firmi tokom prethodnih godina te na račun vrijednosti kapitala.

Iako se očekivalo da će revizija poslovanja na kraju pokazati gubitak, iznos koji se spominje ipak je iznenađujuće velik, posebno imajući u vidu da je Agrokor, prema prvobitnom izvještaju koji je potpisala revizorska kuća Baker Tilly, u prvih devet mjeseci prošle godine imao dobit od gotovo 400 miliona kuna.

Međutim, riječ o temeljnom revaloriziranju i usklađivanju bilansi, pri čemu je PWC vjerovatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama, radi sagledavanja cjelokupne poslovne slike u 2016. godini.

Stoga je moguće da se dijelom radi o “kumulativnom” gubitku i iz drugih godina. U 2015. godini Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na nivou reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovne bilanse.