Treći čovjek Vatikana negirao optužbe za zlostavljanje djece

George Pell

Vatikanski kardinal iz Australije i ministar finansija George Pell na početku suđenja negirao je optužbe koje ga terete da je tokom 70-ih godina prošlog vijeka, tokom službe u australskom gradu Ballaratu, seksualno zlostavljao maloljetnike, javlja Anadolu Agency (AA).

Kardinal Pell se pojavio na ročištu koje je održano na Krivičnom sudu u Melbourneu, ali nije lično govorio, već je u njegovo ime advokat Robert Ritcher kazao da je njegov štićenik nevin i da ne prihvata optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Ročište je trajalo šest minuta, a privuklo je veliku pažnju medija iz cijelog svijeta.

U nastavku suđenja do 8. septembra odbrana će izlagati svoje argumente.

Uporedo s tim, grupa građana, među kojima su i neke od žrtava i njihovih srodnika, okupila se ispred sudnice u Melbourneu i protestirala sa zahtjevom da se kardinal Pell adekvatno kazni.

Učesnica protesta Mary za AA je kazala da je lično bila žrtva seksualnog zlostavljanja u crkvi koju je vodio kardinal Pell.

“Početak suđenja kardinalu Pellu je historijski događaj kada će se čuti glas zlostavljanih i kada će ruka pravde stići zlostavljače. Mnoge žrtve su dugo čekale ovaj dan”, poručila je Mary.

Brian Chery je otvorio i profil na društvenim mrežama na kojem su se okupljale žrtve zlostavljanja u australskim crkvama i borile za podizanje optužnice protiv kardinala Pella, a danas je kazao kako je zlostavljanje djece jedan od najtežih zločina i poručio da će nastaviti borbu sve dok odgovorni ne budu kažnjeni.

“Zlostavljanje djece se dešava u cijelom svijetu i borimo se da posredstvom medija ukažemo na to. Borit ćemo se sve dok ne očistimo naše crkve. Ponosan sam što sam ovdje”, kazao je Elidn Radig.

Sudski proces pokrenulo je tužilaštvo u Australiji u vezi sa tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju koje se događalo tokom kardinalove službe u australskom gradu Ballaratu. Krivične prijave protiv kardinala podnijele su dvije muške osobe.

Kardinal Pell, koji prema hijerarhiji predstavlja trećeg čovjeka Vatikana, je preko Katoličke crkve u Sydneyu, negirao optužbe na svoj račun, te poručio kako će doći u Australiju da bi očistio svoje ime.