Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obračunata premija na tržištu osiguranja veća za 6,8 posto

Novac ilustracije

Ukupno obračunata premija na tržištu Republike Srpske dostigla je nivo od 182,7 miliona KM i veća je za 6,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je u izvještaju o stanju u sektoru osiguranja RS-a za 2015. godinu.

Razmatranjem tog dokumenta danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

U izvještaju Agencije za osiguranje RS istakanuto je da su društva za osiguranje sa sjedištem u tom bh.entitetu ostvarila premiju od 171,3 miliona KM, uz godišnji porast od 10 posto.

– Nastavljen je dinamičan rast životnog osiguranja. Učešće ove vrste osiguranja iznosi 16,7 posto u ukupnoj premiji ostvarenoj na tržištu RS, odnosno 10,7 posto u ukupno obračunatoj premiji društava sa sjedištem u RS-u – navodi se u izvještaju uz stav da, posmatrajući pokazatelje koncentracije tržišta, može se zaključiti da je na tržištu osiguranja RS-a prisutna prilično jaka konkurencija.

Neto rezultat perioda, na nivou sektora, je dobitak u iznosu od 15,9 miliona KM.

Deset društava za osiguranje je ostvarilo neto dobitak tekuće godine u iznosu od 21,3 miliona KM, dok su dva društva ostvarila neto gubitak tekuće godine u iznosu od 5,4 miliona KM.

Kada se uključe dobici i gubici direktno u kapitalu ukupan neto rezultat u obračunskom periodu na nivou sektora je dobitak od 16,1 miliona KM.

Među preostalim tačkama današnjeg skupštinskog zasjedanja su i izvještaji Komisije za hartije od vrijednosti i Pravobranilaštva RS-a o radu u prošloj godini.

Poslanici će razmatrati i izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom u 2015. te godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za prošlu godinu.

Bit će riječi i o poslovanju Radio – televizije Republike Srpske za 2015. i planu rada za 2016.