Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

usaid projekt

Obuke iz oblasti ruralnog turizma u RS

etno_selo

Umjesto gradskih atrakcija, potrošači razmišljaju o mirnijim, ruralnim lokacijama i ograničenom vremenu za posjete turističkih mjesta

Privredna komora Republike Srpske i Turistička organizacija Republike Srpske, u partnerstvu sa projektom USAID “Developing Sustainable Tourism in Bosnia and Herzegovina (Turizam)”, organizuju niz obuka usmjerenih na pružaoce smještaja i usluga u ruralnim područjima RS-a.

Obuke će predstaviti najbolje prakse u upravljanju, promovisanju i prodaji autentičnih ruralnih iskustava u doba nakon COVID-19, s naglaskom na poboljšanje upravljanja poslovanjem, pozicioniranja na tržištu, prodaju i dizajn proizvoda, uzimajući u obzir potrebe i motivaciju post COVID-19 putnika.

Iz Komore podsjećaju da je pandemija COVID-19 izazvala promjene u načinima i vrstama putovanja na koje će se ljudi odlučivati nakon što se stanje normalizuje, te da će medicinski rizik izazvan ljudskim kontaktima nesumnjivo značiti da će prepune turističke destinacije i atrakcije biti manje privlačne.

Umjesto gradskih atrakcija, potrošači razmišljaju o mirnijim, ruralnim lokacijama i ograničenom vremenu za posjete turističkih mjesta.

– Naravno, svima u tom procesu su potrebna nova znanja kako bi podigli kvalitet svojih usluga, ali i uveli neke nove elemente koji bi ih učinili konkurentnijim i zanimljivijim za privlačenje novih turista. Baš zbog toga su predviđene edukacije od velike važnosti, kako bismo unaprijedili one sadržaje koji već postoje, ali i dodatno ohrabrili i upoznali sa svim što ih čeka, one koji se još nisu odlučili da krenu u razvoj seoskog turizma, a pokazuju interesovanje – istakli su u Privrednoj komori RS.

U Turističkoj organizaciji Republike Srpske izrazili su nadu da će, iako se u posljednje vrijeme broj domaćinstava koja se žele baviti uslugama smještaja i uopšte seoskim turizmom stidljivo povećava, taj broj u budućnosti rasti, budući da se razvojem seoskog turizma javljaju višestruki pozitivni efekti.

Radionice, koje će biti održane u narednom periodu, kako ističu u Turističkoj organizaciji RS, bit će korak naprijed da se poboljša rad svih koji pružaju usluge i smješaj u ruralnim područjima, ali i dobra obuka za one koji tek planiraju da se bave tim poslom u budućnosti.

– Bosna i Hercegovina je bogata destinacija i postoji mnogo lokaliteta u Republici Srpskoj koji nude širok spektar ponuda jedinstvenog i atraktivnog ruralnog turizma – rekao je direktor USAID-ovog projekta “Turizam” Ibrahim Osta.

Radionice će biti održane u dva dijela u Banjoj Luci, Šipovu, Istočnom Sarajevu i Trebinju od 10. do 20. augusta 2021., a vodiće ih Nedo Pinezić i David Peranić, regionalni stručnjaci za ruralni turizam sa godinama iskustva u planiranju održivog turizma i digitalnom marketingu, najavljeno je iz Privredne komore RS.

USAID Turizam je petogodišnji projekat koji finansira USAID sa ciljem razvoja konkurentnosti turističke industrije i lanaca vrijednosti u ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini.