Očekuje se novi pad cijene nafte

nafta

Terminske cijene nafte su ostale ispod 30 dolara za barel, zabilježivši novi pad u očekivanju rasta zaliha u SAD i pogoršanja situacije na već prezasićenom tržištu.

Nafta je u azijskom trgovanju u popodnevnim satima (oko 6,30 sati po srednjoevropskom vremenu) nastavila da pojeftinjuje, pri čemu je američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu izgubila na cijeni 16 centi, ili 0,54 odsto, i prodavala se za 29,72 dolara za barel, dok je nafta tipa “brent” pojeftinila za 21 cent, ili 0,64 odsto, na 32,51 dolar.

Trgovci, naime, očekuju da će izvještaj američkog ministarstva energetike ukazati na nedeljni rast zaliha nafte u SAD, a svako povećanje obično označava manju tražnju u državi koja je najveći svjetski potrošač energenata.

Cijena WTI je na kraju jučerašnjeg trgovanja na NJujorškoj berzi iznosila 29,88 dolara, što je prvi put od 21. januara da je cijena WTI pala ispod 30 dolara za barel.

“Trgovci očekuju da bi projektovano povećanje zaliha od oko četiri miliona barela moglo dodatno da obori cijene nafte, dok je udaljavanje od ideje da bi moglo doći do saradnje između dobavljača još jedan faktor koji ugrožava cijenu nafte”, izjavio je tržišni strateg kompanije “CMC Markets” Michael McCarthy.

Rusija je jučer saopštila da je u januaru proizvela rekordne količine nafte od oko 18,9 miliona barela dnevno, jer se bori da zadrži tržišni udio. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u decembru odbacila pozive da smanji proizvodnju, podsjeća France press.