Where Action meets Ambition

Od 5. do 7. jula Vienna Energi Forum

bec_panorama (1) (1)

VEF 2021 će otvoriti generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

Sedmi Vienna Energy Forum (VEF) bit će održan prvi put u virtuelnoj formi od 05. do 07. jula 2021. godine, pod motom „Where Action meets Ambition“.

VEF predstavlja najveći doprinos Saveznog ministarstva za evropske i vanjske poslove Republike Austrije (uključivo Austrijsku razvojnu agenciju – ADA) debati 2021. o klimi i energiji, a realizuje ga UNIDO, zajedno sa IIASA i drugim partnerima.

Ovaj Forum treba da, u susret Dijalogu na visokom nivou o energiji u septembru i UN-Konferenciji o klimi COP26 u novembru ove godine, doprinese ubrzavanju energetskog preobražaja.

Zainteresiranima se pruža mogućnost, da se za VEF registruju online.

VEF 2021 će otvoriti generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, generalni sekretar UNIDO Li Yong, savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg i kao i savezna ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, moblinost, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Leonore Gewessler.

Među međunarodnim gostima ističu se predsjednik UN-Konferencije o klimi COP26 Alok Sharma, izvršni sekretar UNIFCCC Patricia Espinosa i direktor IEA Fatih Birol.

Od osnivanja 2008. godine VEF u dvogodišnjem taktu nudi međunarodnim organizacijama, vladama, nauci i istraživačkoj djelatnosti, privredi i civilnom sektoru mogućnost razmjene mišljenja i iskustava o energiji, klimi i održivom razvoju.

Ovaj „multi-stakeholder“- event naročito ima namjeru da izradi praktična rješenja za razvojne i energetske agende i da ih ponudi publici šriom svijeta, saopćeno je iz Austrijske ambasade u BiH.

Izvorni plan, da se ovaj događaj za 2020. godinu održi u bečkom Hofburgu, je, zbog pandemije COVID-a, ipak odgođen.