Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"VEF"

Sedmi Vienna Energy Forum održaće se prvi put u virtuelnoj formi

vienna (1)

Izvorni plan, da se ovaj događaj za 2020. godinu održi u bečkom Hofburgu, je, zbog pandemije COVID-a, ipak odgođen

Sedmi Vienna Energy Forum (VEF) održaće se – prvi put u virtuelnoj formi – od 5. do 7. jula 2021. godine, poručili su danas iz Austrijske ambasade u Sarajevu.

Izvorni plan, da se ovaj događaj za 2020. godinu održi u bečkom Hofburgu, je, zbog pandemije COVID-a, ipak odgođen.

VEF predstavlja najveći doprinos Saveznog ministarstva za evropske i vanjske poslove Republike Austrije (uključivo Austrijsku razvojnu agenciju – ADA) debati 2021. o klimi i energiji, a realizuje ga UNIDO, zajedno sa IIASA i drugim partnerima, pod motom „Where Action meets Ambition“.

Ovaj Forum treba da – u susret Dijalogu na visokom nivou o energiji (UN High Level Dialogue on Energy) u septembru i UN-Konferenciji o klimi COP26 u novembru ove godine – doprinese ubrzavanju energetskog preobražaja.

Zainteresiranima se pruža mogućnost, da se za VEF registruju ONLINE!

VEF 2021 će, među ostalima, otvoriti generalni sekretar UN-A Antonio Guterres (video-poruka), generalni sekretar UNIDO Li Yong (live), savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg (video-poruka) i savezna ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, moblinost, inovacije i tehnologiju Republike Austrije Leonore Gewessler (live). Među međunarodnim gostima ističu se predsjednik UN-Konferencije o klimi COP26 Alok Sharma, izvršni sekretar UNIFCCC Patricia Espinosa i direktor IEA Fatih Birol (detalje, molimo, vidjeti u prilogu).

Od njegovog osnivanja 2008. godine VEF u dvogodišnjem taktu nudi međunarodnim organizacijama, vladama, nauci i istraživačkoj djelatnosti, privredi i civilnom sektoru mogućnost razmjene mišljenja i iskustava o energiji, klimi i održivom razvoju. Ovaj „multi-stakeholder“- event naročito ima namjeru da izradi praktična rješenja za razvojne i energetske agende i da ih ponudi publici šriom svijeta, poručili su iz Austrijske ambasade.