Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija čelnika srbije

Vučić i Dačić komentarisali presudu Stanišiću i Simatoviću

vucic dacic (1)

Dačić je rekao kako Stanišića poznaje kao “ozbiljnog i kvalitetnog čovjeka”

Haška presuda bivšim čelnicima SDB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je “slika i prilika” političkog djelovanja Haškog suda, ocijenio je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dok predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić drži da oni nisu počinili nikakve zločine i nada se reviziji te presude.

Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Stanišić i Simatović osuđeni su u srijedu na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, ali im sud u Den Haagu nije utvrdio odgovornost “za bilo koji drugi zločin”, iako smatra da su učestvovali u formiranju paravojnih jedinica pod kontrolom SDB-a.

Vučić je, komentirajući presudu mehanizma u Den Haagu (MICT), rekao kako haška presuda “govori sve” i dodao da su u predmetima Gotovina i Markač “promijenjena pravila i sudska praksa”, prenosi Hina.

To je bio razlog da i (Ante) Gotovina i (Mladen) Markač, (Momčilo) Perišić, a potom u prvostepnoj presudi Simatović i Stanišić, budu oslobođeni odgovornosti, a da se sud potom ponovno vraća “na staro”, rekao je Vučić novinarima poslije današnje ceremonije završetka radova na konstrukciji Kule Beograd u okviru projekta Beograd na vodi.

Ta promjena sudske prakse sa oslobađanjem i ponovnim suđenjem je slika i prilika političkog djelovanja haškog tribunala, naglasio je Vučić, ali je poručio da Srbija, uprkos tome, “mora čuvati mir i stabilnost”.

“Ta osveta koja se provodila nad srpskim narodom i državom je bila takva osveta za nešto – što ne mogu da razumijem tačno za što. I pored toga što ne želim da kažem da smo i mi bili anđeli i da nije bilo zločina sa srpske strane, naprotiv, doslovno je jeziva i samo se pitam ima li kraja”, rekao je Vučić.

Moramo ići uzdignute glave, štititi nacionalne i državne interese, biti dio Evrope i svijeta, jer i ovo danas što činimo – pokazuje koliko je Beograd dio države i svijeta, zaključio je Vučić.

Predsjednik srbijanskog parlamenta Ivica Dačić je, komentirajući stajalište suda kako “izvan razumne sumnje” nije dokazao da su Stanišić i Simatović bili sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu, ocijenio kako je to dokazivanje udruženog zločinačkog pothvata “bio pokušaj suda” da stavi kolektivnu krivnju na Srbiju.

Dačić je rekao kako Stanišića poznaje kao “ozbiljnog i kvalitetnog čovjeka”, koji je imao pozitivnu ulogu na donositelje političkih odluka 90-tih “da postupaju racionalno”. Dodao je da se nada kako će “u daljem procesu doći do neke revizije” presude nekadašnjim čelnicima srbijanskog SDB-a.