Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska unija

Od početka 2023. od poljoprivrednih proizvoda najviše poskupila jaja

FOTO: Morgane Perraud/Unsplash
Ilustracija

Skok cijena jaja u EU odražava nestašicu hrane za piliće i smanjeni izvoz žitarica iz Ukrajine te izbijanje ptičje gripe u Belgiji i Nizozemskoj, napominju u Eurostatu

Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU porasle su znatno blaže na početku godine, pokazali su podaci Eurostata.

Rast cijena poljoprivrednih proizvoda u EU dosegnuo je vrhunac u trećem prošlogodišnjem tromjesečju kada su poskočile za 30 posto u odnosu na isti period godine ranije. Na kraju godine blago je popustio, na 26 posto.

Najviše poskupjela jaja

U prva tri ovogodišnja mjeseca poskupljenje je zamjetno ublaženo i košarica poljoprivrednih proizvoda bila je za 17 posto skuplja nego u istom periodu 2022., utvrdio je Eurostat.

Najviše su poskupjela jaja, u prosjeku za 60 posto. Slijede riža i svinje čija je cijena porasla oko 50 posto. Skok cijena jaja u EU odražava nestašicu hrane za piliće i smanjeni izvoz žitarica iz Ukrajine te izbijanje ptičje gripe u Belgiji i Nizozemskoj, napominju u Eurostatu.

Situacija s poskupljenjem u Hrvatskoj

Najveći rast prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom kvartalu zabilježen je u Španiji i Portugalu, od 33 posto, odražavajući sušu na Iberijskom poluotoku koja je rezultirala smanjenom proizvodnjom, navode u Eurostatu.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u prva tri ovogodišnja mjeseca bile u prosjeku više za 22.5 posto nego u istom periodu prošle godine. U četvrtom kvartalu 2022. uvećane su za 21.7 posto.

U trećem lanjskom kvartalu poljoprivredni su proizvodi u Hrvatskoj bili za 27.5 posto skuplji nego godinu dana ranije, a u drugom i prvom kvartalu za 22 odnosno 11.4 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Pad cijena bilježila je na početku ove godine samo Litvanija, za dva posto, navodi se u izvještaju.

Posustajanje ulaznih troškova

Posustajanje cijena poljoprivrednih proizvoda u EU odražavalo je znatno sporiji rast cijena dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, uz godišnju stopu rasta od 11 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca. Na kraju prošle godine bili su porasli za 27 posto.

Značajno je poskupjela stočna hrana, za 16 posto, te sjeme i sadni materijal, za 14 posto, i sredstva za zaštitu bilja i pesticidi, za 12 posto.

Najveći rast prosječne cijene inputa u poljoprivredi u prvom je kvartalu u odnosu na isti period 2022. zabilježen u Mađarskoj, od 29 posto. Slijede Poljska i Slovačka, gdje su porasle za oko 20 posto.

Najblaži rast ulaznih troškova u poljoprivredi bilježila je na početku ove godine Nizozemska, od svega jedan posto. Slijede Malta i Luksemburg gdje su porasli za tri posto.