Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUZIP

Od ponedjeljka inspektori u akciji: Pojačane kontrole na području FBiH

pojačana inspekcija
FOTO: FUZIP
Ilustracija

Nadzore provode Mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih inspekcijskih organa

Federalni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove počinju od ponedjeljka, 11. marta, akciju pojačanih inspekcijskih nadzora na području Federacije BiH.

Cilj je suzbijanje nezakonitih djelatnosti u pojedinim oblastima inspekcijskog nadzora koje su prepoznate pod pojmom sive ekonomije, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (FUZIP).

Također, napominju da je 12 federalnih tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora Federalnog tržišnog inspektorata započeo pojačani nadzor sedam dana ranije, 4. marta.

Nadzore provode Mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove i kantonalnih inspekcijskih organa, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine” za period mart-august ove godine”.

Predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalih, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata. Pojačani nadzori obavljat će se do 25. augusta ove godine.

Iz FUZIP-a apeliaraju na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcioniranja. Po okončanju akcije pojačanog inspekcijskog nadzora na području Federacije BiH, javnost će biti informirana o rezultatima iste, navodi se u saopćenju.