Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od ponedjeljka naplata putarine na dionici Doboj-Prnjavor

autoput_dionica_prnjavor_doboj

Od ponedjeljka, 26. decembra, počinje naplata putarine na novoizgrađenoj dionici autoputa „9. januar“ Banja Luka – Doboj, na pravcu od Doboja do Prnjavora.

Korištenje autoputa najmanje će platiti vlasnici vozila prve kategorije, u koju spadaju putnička vozila, motocikli, trocikli i četvorocikli, kao i laka komercijalna vozila i za njih je cijena putarine četiri KM.

Vlasnici vozila druge kategorije, u koju spadaju putnička vozila s prikolicom ili karavani, vožnju autoputem „9. januar“ platit će osam KM, dok će vozači vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, na ime putarine izdvojiti 12 KM.

Za vozila četvrte katerogije, odnosno vozila sa četiri i više osovina ili kamioni sa prikolicom, autobusi sa dvoosovinskom prikolicom i tome slično, putarina iznosi 20 KM.

Naplata putarine na pomenutoj dionici odvijat će se kroz nešto drugačiji vid otvorenog sistema, koji se od sistema naplate putarine na autoputu E 661 Gradiška – Banja Luka razlikuje u tome što ima dvije ulazno/izlazne rampe, saopćeno je iz javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“.

Princip plaćanja je da vozači ulaze na autoput na jednom od dva postojeća naplatna mjesta, odnosno u Prnjavoru i/ili Kladarima kod Doboja, bez zaustavljanja, a cijenu vožnje plaćanju prilikom izlaza na bilo kojem od pomenutih naplatnih mjesta.

Naplata putarine odvijat će se na ovaj način sve do završetka druge dionice autoputa „9. januar“, na pravcu od Prnjavora do Banje Luke, kada je predviđeno zatvaranje kompletnog sistema naplate na postojećim dionicama mreže autoputeva u Republici Srpskoj.

Putarina se može plaćati konvertibilnim markama, efektivnim stranim novcem, gotovinskim plaćanjem, bankovnim karticama, kao i elektronskim putem, pomoću TAG uređaja.