Od sutra u BiH jeftinije gorivo za pet feninga

IMG_6173-1

Nakon što je u svijetu prethodnih dana zabilježen pad cijena nafte u nekoliko navrata, na tržištu u Bosni i Hercegovini od sutra će pojeftiniti dizel i lož ulje, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

Lela Glibo, šef Odsjeka za cijene pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, za AA je izjavila da će dizel pojeftiniti na dvije KM.

“Već od petka imamo veliki broj zahtjeva za sniženjem cijena goriva. Oko 80 benzinskih pumpi je poslalo zahtjeve. Zato će ove sedmice u BiH doći do pojeftinjenja dizela i lož ulja za pet feninga. Sniženje će se desiti ove sedmice, a već od sutra neke pumpe će sniziti dizel na dvije KM”, rekla je Glibo.

Napomenula je kako cijene nafte i naftnih derivata direktno utječu i na cijene nafte i u Bosni i Hercegovini.

“Nakon što je prethodnih sedmica došlo do pojefitnjenja nafte u svijetu bilo je očekivano da će se to desiti i u BiH. To je skoro uvijek tako jer naše tržište je ovisno o svjetskom tržištu po pitanju nafte”, objasnila je Glibo.

Podsjetila je da su prethodnih sedmica skoro sve pumpe u BiH snizile cijenu nafte na 2,05 KM.

“Pojeftinjenje smo imali na bh. tržištu prije nekoliko sedmica. Tada je cijena pala za nekih pet feninga i nakon toga nije bilo više pojeftinjenja. Ove sedmice ćemo imati pojeftinjenje od pet feninga”, potvrdila je Glibo.

Prema novim cijenama od dvije KM, na jednom rezervoaru od 45 litara, vozači u BiH će moći uštedjeti oko 2,25 KM, ili nešto više od jedne litre goriva.

– Na Balkanu najjeftinija nafta u BiH –

Glibo je podsjetila kako je cijena nafte i naftnih derivata najjeftinja u Bosni i Hercegovini u odnosu na zemlje regiona Zapadnog Balkana.

“Mogu vam kazati da je kod nas u BiH cijena nafte još uvijek najjeftinija u odnosu na druge zemlje regiona. U entitetu Republika Srpska je za nekoliko feninga cijena niža nego u Federaciji BiH”, rekla je Glibo.