Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Englezi će ponovo srušiti rekord, već su potrošili 500 miliona funti

dresovi pl

U najjačoj nogometnoj ligi svijeta ovog ljeta već je potrošeno 500 miliona funti (711 miliona eura) na kupovinu igrača, 335 miliona manje od prošlogodišnjeg rekorda ostvarenog u ljetnom prelaznom roku.

Tada su klubovi potrošili 835 miliona funti (1.187.000.000 eura), što je bila 30 posto veća potrošnja u odnosu na ljeto 2013. godine (630 miliona funti).

Prošlog ljeta od potrošenih 835 miliona funti, 305 miliona je ostalo u Engleskoj, dok je ostatak novca otiša u kase stranih klubova s kojima su Englezi trgovali.

[pull_quote_right]Englezi su realizirali i tri najveća transfera ovog ljeta u Evropi (Sterling, Benteke, Firmino)[/pull_quote_right]

Niko ne troši kao Englezi. Njihov rekord od 835 miliona funti prate tek Španci sa skoro upola manjim rekordom od 425 miliona funti potrošenih prošlog ljeta, dok je 18 klubova Bundeslige u istom periodu prošle godine potrošilo 250 miliona funti. Francuzi svega 100 miliona.

Prelazni rok traje još četiri sedmice, stoga je jasno da Premierligu očekuje najvjerovatnije novi potrošački rekord.

Najveću svotu za jednog igrača do sada su iskrcali šeici iz Cityja, koji su Raheema Sterlinga platili 44 miliona funti (62,5 miliona eura). Najveći klubovi još nisu završili sa šopingom. Louis van Gaal dao je naslutiti da se neće zaustaviti na 84 miliona funti (119 miliona eura) koliko je United do sada potrošio, dok Chelsea prijeti rekordnom ponudom za Evertonovog igrača Johna Stonesa. City, pak, već neko vrijeme lovi najboljeg igrača Wolfsburga, Kevina De Bruynea.

Englezi su realizirali i tri najveća transfera ovog ljeta u Evropi (Sterling, Benteke, Firmino).

transferi-sterling

TV prava za Ligu Prvaka na Ostrvu je otkupila kompanija BT Sport, a ona iznose čak 897 miliona funti ili oko milijardu i 300 hiljada eura. Devet miliona funti zajamčeno je klubovima koji uđu u grupnu fazu Lige prvaka.

Od sezone 2016/17. povećat će se i vrijednost tv prava u Premiershipu. Trogodišnji posao vrijedi preko pet milijardi funti, a klub koji osvoji titulu uzet će 150 miliona funti (213 miliona eura), dok će posljednji u ligi uzeti “samo” 99 miliona funti (140 miliona eura). Ovdje govorimo samo o nagradnom novcu za plasmane, ne o novcu za prijenose TV utakmica.

Nova sezona Premiershipa počinje ove subotu utakmicom Manchester Uniteda i Tottenhama.