Privredna komora rs

Odliv radne snage negativno će uticati na privredna kretanja u RS

Borko-Djuric

Najavio je da će biti sačinjen akcioni plan za sprovođenje programa ekonomskih reformi za period do 2022.godine

Privreda Republike Srpske (RS) suočena je s odlivom radne snage, što će, uz druge probleme, uticati na privedna kretanja u narednoj godini – upozorio je danas predsjednik entitetske Privredne komore Borko Đurić.

Od Vlade traže da radi na mjerama za poboljšanje konkuretnosti domaće privrede, te bržem razvoju realnog sektora.

-Treba zaustaviti negativne trendove, a zatim ići ka boljim rješenjima – rekao je Đurić novinarima nakon javnih konsultacija u vezi sa Programom ekonomskih reformi RS za period 2020. – 2022. godina i budžetom RS za 2020. godinu, kojima su u Privrednoj komori prisustvovati predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković i resorni ministri.

Đurić je ponovio da moraju biti povećana sredstva za tehnološki razvoj preduzeća.

-Tehnološka zastarjelost je jadan od ključnih elemenata koji se negativno odražavaju na konkretnost preduzeća – kazao je Đurić.

Entitetski premijer Radovan Višković je najavio da će u narednoj godini iz budžeta za pomoć privredi biti izdvojeno 30 miliona KM po različitim osnovama.

Vlada je predložila sedam mjera kojima se zagovara povećanje konkuretnosti i produktivnosti privrede, održiv zdravstveni sektor, bolja organizacija javnih preduzeća, obrazovanje prilagođeno potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije, te regionalna saradnja.

Vjeruje da će biti prihvaćen zahtjev Privredne komore za povećanje granta za tehnološki razvoj preduzeća.

-Zajednički ćemo sa privrednicima kreirati dodatne mjere kojima ćemo stimulisati privredu, a potom i otvoriti pitanje zaštite domaće proizvodnje – rekao je Višković.

Najavio je da će biti sačinjen akcioni plan za sprovođenje programa ekonomskih reformi za period do 2022.godine.