Biznis

eurostat

BiH po potrošnji ispod evropskog prosjeka

13/12/2019

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini BDP po glavi stanovnika bio 31 posto od prosjeka Evropske unije

Samo deset zemalja Evropske unije imalo je u 2018. godini stvarnu individualnu potrošnju po glavi stanovnika višu od prosjeka Evropske unije, dok je osamnaest preostalih zemalja članica zabilježilo ispodprosječnu individualnu potrošnju.

Objavio je to Eurostat, statistički ured Evropske unije, koji je naveo i podatke za Bosnu i Hercegovinu prema kojima je stvarna individualna potrošnja po glavi stanovnika iznosila 41 posto prosjeka EU-a u 2018. godini.

Stvarna individualna potrošnja (AIC) je mjera materijalne dobrobiti domaćinstava. Širom država članica u 2018. godini AIC po glavi stanovnika izražen standardima kupovne moći varirao je od 56 posto evropskog prosjeka u Bugarskoj do 134 posto u Luksemburgu.

Ovi podaci se temelje se na revidiranim paritetima kupovne moći i najnovijim podacima o BDP-u i broju stanovnika, objavili su iz Eurostata.

Deset država članica zabilježilo je AIC po glavi stanovnika iznad prosjeka EU-a u 2018. godini i to: Luksemburg, Njemačka, Austrija, Danska, Belgija, Holandija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Švedska i Francuska.

Eurostat ističe i značajne razlike među zemljama članicama pri usporedbi BDP-a po glavi stanovnika. BDP po glavi stanovnika izražen paritetom kupovne moći kretao se između 51 posto prosjeka EU-a u Bugarskoj do 261 posto u Luksemburgu.

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini BDP po glavi stanovnika bio 31 posto od prosjeka Evropske unije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.